четвъртък, 28 яну 2010 г. 13:38 ч.

Кликни тук

Проверката за здравни осигуровки вече само на www.nap.bg

BNews.bg

Проверката за здравни осигуровки вече само на www.nap.bg

От началото на февруари 2010 г. всички българи ще могат да проверяват здравния си статус само на страницата на НАП на адрес www.nap.bg. Досега проверките се правеха чрез информационната система на Националния осигурителен институт.

Услугата ще бъде публикувана в рубриката „Електронни услуги" на www.nap.bg и ще бъде активна от началото на февруари 2010 г. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега чрез въвеждане на ЕГН или личен номер на чужденец и код за спам контрол.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се (трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Очаква се заради промените още около 380 000 души да отпаднат от здравноосигурителната система заради неплатени здравни вноски, сочат изчисленията на НАП. С досегашните над 1.2 милиона българите без достъп до държавната система на здравеопазване вече ще минат 1.5 милиона.

 

Коментари

 • suleiman maxmucev - 19:23, 21 сеп

  osogorofki

 • lilqna ivanova - 12:30, 17 сеп

  Proverka za zdr. ysigorovki

 • Rita Asenova Petkova - 20:41, 11 дек

  Iskam da proverq zdravnite si vnoski

 • anka danailova beramova - 18:49, 4 юли

  iskam da proverq zdravnite si osigorovki

 • fanka chotova - 17:18, 1 юли

  proverka na zd osigorovki

 • georgi kostov iliev - 22:23, 13 апр

  proverka

 • Hurdjan Nedjip - 03:25, 5 апр

  kolko imam za plastane na osigurovki

 • mihridjan zakir - 17:03, 18 дек

  proverka za maycensva

 • gergana - 18:17, 5 дек

  ...

 • Geroika stavreva denkina - 14:03, 1 дек

  Za6to borsata sled kato nemoje da osigori rabota na decata zavar6ili sredno ne se pogriji pone da im plati zdravnite osigorovki pri nali4ieto 4e te ve4e sa registrirani tam ot meseci kato bezrabotni i ne polu4avat nikakvi dohodi .S KAKVO DA SI PLA6TAT TE SAMITE OSIGOROVKITE SLED KATO DARJAVATA NI SAMO VZIMA BES DA DAVA NI6TO V ZAMIANA .Mnogo iskam da mi otgovorite .

Напиши коментар

Коментари