понеделник, 09 януари 2012, 14:36 ч.

Главоломно надолу

Родната икономика вече е в депресия

BNews.bg

Родната икономика вече е в депресия

Българската икономика не е в рецесия, а направо в депресия, алармира председателят на БСК Божидар Данев. Непрекъснато нараства и междуфирмената задлъжнялост, дълговете на работодателите към работниците и на държавата - към фирмите. Най-големи дългове имат фирмите в сектора на строителството, търговията и операциите с недвижими имоти.

„Ние отиваме вече към депресия, а не към рецесия", констатира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му отрицателният растеж през 2009 година, както и анемичният ръст през 2010 г. - 2011 г., а както се очаква и през 2012 г., е неоспоримо доказателство, че се намираме в изключително труден период.Той прогнозира намаляване на износа като фактор за икономически растеж.

Тъй като световната икономика намалява своите обороти, започват дефлационни процеси и цените на изнасяните стоки и услуги се връщат към предишните си нива, коментира експертът. По думите му има много сериозна опасност за кредиторите, тъй като процедурите по несъстоятелност са не са добре уредени законово и се засилват случаите, в които несъстоятелността се обявява със задна дата, като по този начин кредиторите остават „с празни ръце".

През следващите години производствената дейност на предприятията няма да успеят да доведат до средства, с които да се покрият задълженията.

Обезценяването на активите, които се дават като обезпеченията и цялостната декапитализация на предприятията, водят до опасност за стабилността на кредиторите, т.е. и на банковата система, категоричен е Божидар Данев.

Непрекъснато расте и междуфирмената задлъжнялост. Най-високи задължения имат фирмите в секторите търговия, операции с недвижими имоти и строителство

- съответно 34 млрд. лв. , 24 млрд. лв. , и 20 млрд. лв.52 млн. лева са дълговете на държавата и общините към фирмите към септември 2011 г.

От стопанската камара са категорични, че през 2011 г., когато бъдат готови данните за нея,

ще се забележи и тенденцията да растат и задълженията на работодателите към работниците им. Те са вече над 1,9 милиарда.

Вероятно тенденцията ще се запази и през 2012 г. Все по-често предприятия, които не могат да плащат на работниците си, им дават пари „в натура" от стоката, която произвеждат.

„Това е азбучна истина – когато има стагнация на икономиката, задълженията растат – и към другите фирми, и към персонала. Нараства и делът на сивата икономик. Държавата не плаща на фирмите, фирмите не плащат на работниците си.

Най-голямо закъснение на плащане към персонала има в строителството и свързаните с него отрасли", категоричен бе Данев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • бай ганъо - 09:33, 10 ян.

    абе тази мазна муцуна освен да плюе по правителството друго не знае.защо не спомене,колко са лихвите по кредитите и как се взима заем от любимите му банкери?и вообще какъв се явява той?говорител на крадците на прехода ли

  • Лъчо - 08:47, 10 ян.

    Божидар Данев е един от малкото , които знаят кой колко е откраднал от държавата, къкво си е купил като завод, фабрика, банка и пр. Ако има морал да направи този списък и да го пусне в интернет, за да знаят поколенията, защо държавата е стигнала до това положение ! Ако има МОРАЛ !

Напиши коментар

Коментари