понеделник, 16 януари 2012, 18:13 ч.

Първа стъпка

Парламентът налага мораториум на шистовия газ

BNews.bg

Парламентът налага мораториум на шистовия газ

Парламентът ще наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, обяви преди гласуването в икономическа комисия нейният зам.-председател и зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. Мнозинството има волята да подкрепи законопроекта на Яне Янев и РЗС, който ще бъде втора точка в дневния ред на пленарното заседание в сряда. Протестите ще продължат, заканиха се гражданските организации и екозащитниците.

Парламентът ще наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ до изготвянето на текстове в закона за околната среда, които да гарантират,

че ще се провежда задължителен ОВОС при всякакви проучвания за добив на нефт и газ над 1000 метра дълбочина.

Това обяви зам.-шефът на икономическата комисия в парламента Валентин Николов малко преди приключването на нейното заседание, на което бяха обсъдени две решения за мораториум и един законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ.

След отхвърлянето на проектозакона на БСП за забрана на проучването и добива на шистов газ и на проекторешението на "Атака" за налагане на мораториум,

представителите на гражданските организации и природозащитниците заявиха, че са излъгани, и напуснаха заседанието със заканата: Протестите продължават!

Прието бе проекторешението на Яне Янев също за мораториум, но с редакционни бележки по време на гласуването точка по точка.

Мнозинството има волята да наложи мораториум и това ще стане в сряда на първото пленарно заседание тази седмица като втора точка от дневния ред.

Още в събота по време на протестите на гражданите в 12 града на страната стана ясно, че председателят на парламента Цецка Цачева е обещала, че ще има мораториум.

"Мнозинството категорично се е обединило да има мораториум", заяви Николов, който е и зам.-шеф на депутатите от ГЕРБ. По думите му възможно е мораториумът да трае 6 месеца, както предлага РЗС, или пък да има срок, докато се приемат законови текстове, които да гарантират, че няма да има увреждане на околната среда. Текстовете трябва да се изготвят от икономическото и от екоминистерството.

"Ние имаме доверие в министрите ни, но има пропуски в законодателната уредба. Такова животно като шистов газ в законодателството ни няма", добави Николов. Той допълни, че най-много е харесал текстовете на Гражданския инициативен комитет, които звучат най-аргументирано.

Изтъкнато бе, че е по-рационално сега да се гласува решение на парламента, а не закон, който изисква повече време за подготовка.

По време на заседанието на икономическата комисия, продължило 4 часа, министър Трайков разгневи вносителите от БСП и "Атака", които го обвиниха,

че се държи ехидно и обидно с тях, и заблуждава депутатите, че няма дадено разрешение на "Шеврон" от кабинета.

Повод за гнева им бяха първите реплики на министъра към вносителите:

"И така и не разбрах какво искат те да бъде забранено. От Корнезов научихме, че трябва да бъде забранен "Шеврон", а от Сидеров - да забраним добива на шистов газ", иронизира депутатите Трайков.

Последва словесен двубой между него и Волен Сидеров, по време на който лидерът на "Атака" обвини правителството, че лъже народа, понеже още през юни 2011 е разрешило на американската компания "Шеврон" да прави проучванията си срещу бонус от 30 млн. евро.

Министърът на икономиката отрече обвинението с обяснението, че парите отиват в хазната. Той отхвърли като невярно и твърдението, че вече се проучва за шистов газ. По думите му кабинетът просто е разрешил да се проведат преговори за подписването на договор за проучване, които още не са приключили и такъв документ няма подписан.

Трайков защити позицията си в подкрепа на проучването на "Шеврон", като направи уговорката, че и той самият не иска да навреди на природата:

"Голямото ми опасение е, че не искам някога името ми да бъде свързано с нещо, което е във вреда на околната среда, но не искам и да бъда обвинен, че поради невежеството си съм взел решение, което ни е забранило да използваме земните си блага. Това е нерационалният страх, който не се основава на аргументи", контрира Трайков вносителите на мораториума, еколозите и гражданските организации.

"Но и не искам да сме част от едно решение, че като стигнем до края на Земята, ще паднем и ще се пребием", атакува противниците на шистовия газ министърът.

В подкрепа на тезата си той посочи данни от социологическо проучване, според което 64 на сто от хората подкрепят добива на шистов газ, ако той е безопасен.

Думите му бяха посрещнати с горчива ирония от представителката на Гражданската инициатива срещу проучването и добива на шистов газ, която организира многохилядни протести в цялата страна.

Според Мариана Христова има най-малко 29 канцерогенни и токсични химикали, които се използват при този хидравличен метод на добив на газ

и се вкарват дълбоко в земята. Именно под земята на Добруджа и Лудогорието е най-големият вододаен подземен източник в Европа и ако той бъде отровен, то над 1 милион българи от Североизточна българия ще останат без вода, предупреди Христова.

Представители на граждански инициативен комитет от Нови пазар, в чийто район ще се правят проучванията, пък гарантираха на министъра, че

ако бъде разрешен добивът, ще направят жива верига в цяла Североизточна България и няма да пуснат "Шеврон" да копае там.

По думите на председателя му д-р Димов всички кметове на общини в района подкрепят местните хора в категоричното им нежелание "Шеврон" да дупчи земята им за шистов газ. Изключение правел само кметът на Нови пазар.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Газофоб - 12:50, 18 ян.

    Всички русофили и американофили да прочетат "Десни хора" на Владо Трифонов и да започнат да мислят с главите си! svobodata/page.php?pid=7245&rid=29

Напиши коментар

Коментари