вторник, 17 януари 2012, 18:42 ч.

До пълна победа

Протестите срещу шистовия газ продължават

BNews.bg

Протестите срещу шистовия газ продължават

Въпреки решението на управляващите да въведат пълна забрана върху добива и проучванията на шистов газ у нас, протестите срещу тях продължават. Поредният ще се проведе от 18 ч. в сряда. "Не вярваме на обещанията на правителството, че метода на хидравличния удар няма да бъде използван. Ще продължаваме докато забраната не бъде наложена", обяви пред BNews Bорислав Сандов от Гражданската инициатива срещу проучването и добива на шистов газ. Той определени като манипулативно проучването, според което 75% от българите са съгласни да има такъв добив в България.

- Каква е равносметката след Националния протест срещу проучването и добива на шистов газ? Знаем, че той се проведе на много места в стратана и бе подкрепен от наши сънародници в чужбина.

- Действително, това беше една кулминация на половингодишната ни кампания, която водим от страна на гражданска инициатива, сформирана най-вече в социалните мрежи.

Между 5 и 15... хиляди се събраха на протест,

14 града в България се включиха както и българи в Лондон и в Копенхаген. Във вторник в Париж също се събират българи като част от този голям Национален протест на 14 януари.

Мисля, че хората, които дойдоха, показаха много силен заряд и готовност да бранят основните ресурси за своето бъдеще - водата, природата и земята. Много категорично, без никакво разфокусиране през цялото време.

Говорим си за шистовия газ, за технологията, която единствено се използва при проучването и неговия добив - фракинг. На български още няма превод, но го наричаме хидравлично разбиване или хидравличен удар. Представлява процес на силно нагнетяване под голямо налягане на вода, пясък и коктейл от много на брой химикали, които са много опасни за околната среда и за здравето на хората.

Това са все факти, които са документирани на различни места по света, доказани в държавни доклади и от държавни комисии, включително от научни експертни съвети -

все факти, които трябва да ни дадат сигнал, че по никакъв начин не бива да експериментираме с подобно нещо. Не може да си позволим в земетръсна зона да осъществяваме какъвто и да е процес, който може да предизвика земетресения.

От друга страна, при нашата специфика на гъстоселищна мрежа, при спецификата на водните ни ресурси, може да се застраши здравето на над 1 млн. души, които живеят в района на Варна, Добрич, Шумен, Силистра, на Добруджа, на Северното Черноморие и части от Лудогорието. Те ползват един-единствен източник за вода - подземно езеро, разпростиращо се на площ от 13 000 кв. км на териротията на България. Замърсяване от едната му страна, може да доведе до замърсяване на цялото езеро. И не може по никакъв начин да бъде пречиствано, защото това е вода под земята. Освен това, не знам дали има технология за очистване на водата от тези химикали.

- Получихте уверения от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че ще бъде наложен мораторуим над добива на шистов газ. Какво реално обаче се случи?

- Доста инфарктно беше заседанието на комисията, въпреки уверенията, които имахме на един предварителен етап от заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ, който е и заместник-председател на същата тази парламентарна икономическа комисия, както и от председателя на Народното събрание.

Нашите точки бяха добавени с една от тяхна страна, която обезсмисля тези 10 точки. Това предизвика у нас силен гняв и даже обида, още повече, когато се посоли с квалификациите, които отправи министър Трайков към нас -

че сме повлияни от чужди интереси, че нямаме реални аргументи, че боравим само с информация от недостоверни източници. Аз мисля, че зад информацията, с която ние боравим, стоят реални факти, реални научни институти, реални държавни агенции. Това, което обаче от тяхна страна липсва, е какъвто и да било официален документ. Не можем шест месеца да си говорим за шистов газ, за хидравлично разбиване и двата термина да отсъстват от българското законодателство. Няма никаква регулация върху тях.

- Именно министър Трайков съобщи, че ще бъде наложена забрана на "Шеврон" за използване на метода на хидравличния удар за добив на шистов газ у нас. Вярвате ли на подобно обещание или протестите ще продължат?

- Протест ще има при всички положения. Афектирани от снощната реакция, и поради близостта ни с групите прородозащитници, които  протестират срещу промените в Закона за горите, ние решихме да се включим в техния протест. Така протестът стана общ.

Отново говорим за обещание, което не е изпълнено.

В същия момент, дойде това обещание от министър Трайков, дойде обещание от министър-председателя, че ще бъде наложена пълна забрана, даже не и мораториум. По-разумният вариант бе да се въведе мораториум, до момента, в който влезе Закона за забрана. Докато виждаме опит за измъкване, искаме не мораторуим, а директно решение за забрана, което идва от Народното събрание и което може да бъде отменено само с решение на Народното събрание.

Вижте подробности във видеоматериала на BNews!

Протестът срещу проучването и добива на шистов газ и срещу промените в Закона за горите ще се проведе на 18 януари от 18ч. Сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий (Попа).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Гошко - 14:19, 18 ян.

  Ама няма вие да ми казвате, че обичам по-малко руснаците отколкото собствения ми бедност.

 • ЕЛИ - 13:17, 18 ян.

  ЗАЩО НИ МИСЛЯТ ЗА АБУРИГЕНИ - НЕЩО БЪРКАТ - НИЕ НЕ СМЕ ИДИЯНЦИ - СТИГА С ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ И МАГИСТРАЛИТЕ ДО ТЯХ !!!!!!

 • моше - 11:48, 18 ян.

  Аргументацията на противниците на шистовия газ се крепи на един филм, изграден върху предположения и интерпретации и отдавна опроверган с факти. Те освен това се позовават на приетата някъде забрана за добив. Несравнимо повече страни обаче, включително и близо до България, добиват или усилено се готвят да добиват шистов газ, което вече радикално променя световния пазар.

 • krass - 11:47, 18 ян.

  Умните народи водят войни за да се докопат да енергийни източници,а захранени с руски пари лумпени протестират за да се откажем от надеждата да си имаме собствени. Че как ще имаме конкурентна икономика,като всичко си купуваме ? Тези протестиращите имат ли ум за една стотинка? Сигурен съм,че не са изкарали и лев . Всичко е толкова нелепо ! Коя природа да запазите бе? Тази,която тъне в бурени и я преврнахте в пущинак с мързела си ли,бе ? И сега какво? Шепа мизерници излезли по улиците ще определят бъдещето на държавата? Че защо изобщо праивим избори? Нека сложим комунягите без избори и те ще ни загробят безпроблмно ! Просто не ми се иска да знам,колко е проста тази гадна смес от развален генетичен материал,наричаща се българи. Като вървя по улиците и гледам матрияла,мисля си че най им отива да се хвърлят в морето.

 • 1 - 11:45, 18 ян.

  От друга страна обаче темата за шистовия газ е и опасна. Но не толкова за природата, колкото за интересите на съществуващия газов и енергиен монопол и неговите храненици. Важен в случая е не толкова страхът на хората, колкото страхът от евентуална алтернатива. Евентуалното наличие на залежи от шистов газ, дори само потенциалната възможност за тяхното разработване би променила значително енергийните позиции и шансове на страната. Може би затова внесените законопроекти се опитват да забранят не само добива, но дори и знанието дали някога въобще ще има нещо за добиване. Такава политика е по-опасна и вредна от всякакви сондажи.

 • За чиста Добруджа и България!!! - 11:30, 18 ян.

  Гледах кадри от американски филм за пораженията от шистовия газодобив в САЩ - отровени кладенци и вода, ръст на онкологичните заболявания у децата особено

 • Sandiu - 10:23, 18 ян.

  За този шистов газ няма смисъл да проучваме и да трошим пари на вятъра. Тези проучвания са направени вече от всички западноевропейски страни. Ако в Германия ,Франция и Англия е разрешено ,тогава да се разреши и у нас да се добива по същите методи. Ако там е забранено ,защо да разрешаваме у нас. Посланик Уорлик да духа супата. Излизаме всички на улицата!!!

 • Радко - 20:52, 17 ян.

  КПСС,БКП,КПСС,БКП...!

Напиши коментар

Коментари