четвъртък, 19 януари 2012, 21:35 ч.

Underground

Представление за милиони се играе в софийско мазе

BNews.bg

Представление за милиони се играе в софийско мазе

Когато за пръв път дойдох тук - беше студена януарска вечер, районът изглеждаше смразяващо, като в "О, Шипка!", за миг дори ми се стори, че долових призрачните гласове на опълченците. Стягах се за тежка битка - не съм от посветените и възторжени театроведи... Експерименталните моно-спектакли от 7 вечерта, въпреки че са за предпочитане пред моно-тонните новини на Анка Салич, не са ми детска мечта.

Предполагам, цялата история изглежда различно, когато дойдеш тук в лятна вечер. Като по Шекспир. На Бекет, обаче, как му приляга зимата! 

Пристигам точно в без петнайсет. Пред смуглата светлина на Ателие "Пластелин" ме чака едрата фигура на един загадъчен и малко комичен в еклектичния си костюм Карабас Барабас.

Янко Велков-Янец ме посреща с вълнение -

аз съм един от четиримата участници в тайнството тази вечер*.

Като някаква тайна завера, броени минути по-късно неколцина възрастни, в пълно безмълвие, внимателно слизаме по стръмните стълби към мазето на галерията. Прикривам неспокойно прозявката си - приятелите ми бяха споменали, че

"свършва за около 40 минути".

В мазенцето е приспивно топло и полутъмно. Тихо е. Дано не вика прекалено силно, казвам си  наум, надявайки се подземието да погребе грижите на деня, които трупах усърдно, преди витошкото Копито да стъпче зимното слънце точно в 17:24.

Алергична съм както към високопарните и дидактични, така и към безидейните пърформанси, както ги наричат. Липсата на смисъл така уморява! - редя си наум в мрака, а представлението изглежда току-що започна...

Когато си тръгвам от тук - да, не повече от 40 минути бяха, ми е някак празнично. Към списъка си с "шарени птици" добавих и тези два, особено ярки таланти - актьора Явор Костов и режисьора Янко Велков. Аз, заедно с още трима, както ми се стори, случайни минувачи, станахме участници в нещо знаменито. Събитие в истинския, културния смисъл на думата.

Представление за милиони, което се гледа от единици.

Защото безразличието към талантливия български театър отива на кино - но само буквално...

*Моноспектакълът на Явор Костов "Въображението Мъртво си Представете"

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Цар - 22:55, 10 февр.

    Браво!

  • Николина - 11:43, 25 ян.

    Ще се играе отново утре, четвъртък, 26 януари от 19 и 20 часа, тел за резервация 0878370800! Адреса е ул. цар Симеон 48, близо до Св. Параскева на Раковски. Предствлението силно впечатли и мен, както и интусиазма на двамата артиста да работят без финансиране, само за да се изразят, без капка комерс!

  • Валери - 16:06, 20 ян.

    Кога ще се играе?

Напиши коментар

Коментари