вторник, 24 януари 2012, 14:08 ч.

В крак с времето

Ще плащаме сметките за ток и вода от телефона

BNews.bg

Ще плащаме сметките за ток и вода от телефона

Заплатите да се превеждат само по банков път. Трябва да има АТМ-апарати в малките населени. Един търговец-един терминал, настояха от БСК. Работодателската организация внася пакет от мерки, насочени към разширяване на електронните плащания, което да улесни потребителите и да намали сивата икономика.

Още през февруари ще е възможно да плащаме сметките си за вода и ток през мобилните оператори.

Това е само част от предложенията на Българската стопанска камара за увеличаване на eлектронните плащания  у нас.

От работодателската организация настояват още всички трудови възнаграждения да се превеждат по електронен път, чрез платежни карти. Мярката ще доведе до намаляване размерите на укрити и неплатени социални и други осигуровки и ще намали сивата икономика, категоричен е председателят на БСК Божидар Данев.

Проблем в момента имат хората в малките населени места, където често няма банкомат и ПОС-терминали.

Ако има такава инфраструктура, за тях няма да има проблем да си получават заплатата или пенсиите по електронен път и да имат достъп до парите си по всяко време.

Друго предложение, за което Стопанската камара настоява отдавна е клиентите на банките да могат да прекратят едностранно договора за кредит или за депозит,

ако банката е променила условията по договора. 

Според работодателската организация депозантите трябва да могат да пренасочат сметката си към конкурентна банка, като получат натрупаните досега лихви. Кредитополучателите пък трябва да имат правото при нарушаване на договорните условия да прекратят договора си и да рефинансират заема с пари от друга банка.

Според председателя на БСК Божидар Данев – по този начин ще се осигури по-голяма конкуренция между банките, което ще ограничи безконтролното увеличаване на лихвените проценти.

Според Данев при възходящи трендове трябва да се увеличават и лихвите по депозитите, а не само по кредитите, както правят банките.

Според стопанската камара трябва да се сложи край на разхищението всяка банка да има отделен ПОС-терминал в магазините. "Няма техническа пречка банките да имат общ ПОС-терминал", допълни Данев.

За пълно покритие с ПОС-терминали и на услугата „cash-back", чрез която при покупка през ПОС-терминал клиентът може да получи малка сума кеш от магазина за сметка на картата си,

настояха още от Българската стопанска камара.

НОИ да обяви обществена поръчка за избор на обслужващи банки като задължително условие е да  изискването да се гарантира услугата "„cash-back". Никоя банка няма да се откаже да обслужва плащането на пенсиите, от които през финансовата институция ще преминат между 7- 8 млрд. лева годишно. Така доходът на търговските банки ще бъде за сметка на големите финансови средства, които се генерират по изплащането на пенсиите.

Данев бе категоричен, че при плащания от дебитни карти не трябва да има никакви такси.

Пакетът от мерки ще бъде даден на вицепремиера Симеон Дянков и по-късно внесен за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • пп - 16:49, 24 ян.

    Абсолютно безсмислени предложения. "От работодателската организация настояват още всички трудови възнаграждения да се превеждат по електронен път, чрез платежни карти. " И какво като го предлагат. То и сега сивата икономика не е законна. Тя затова е сива, защото е извън закона. Точно толкова я намалиха и със забраната за кешови плащания в по-голям размер.

Напиши коментар

Коментари