четвъртък, 02 февруари 2012, 13:29 ч.

Обещано от Бойко

Няма да подкрепяме следенето в нета по АСТА

BNews.bg

Няма да подкрепяме следенето в нета по АСТА

България ще подкрепи частично АСТА и няма да приеме текстовете в споразумението, които позволяват следене в интернет. Това стана ясно след среща на премиера с интернет-потребители.

България ще подкрепи частично споразумението АСТА.

Решението е взето по време на среща на премиера Бойко Борисов с представители на неправителствени организации от IT-сектора, доставчици на интернет-услуги и депутати от ГЕРБ.

Това стана ясно от думите на зам.-шефа на групата на управляващите в парламента Валентин Николов.

Българският парламент твърдо няма да подкрепи текстовете, които позволяват интернет-следене

и в страната ще останат да важат досегашните текстове в законодателството ни, стана ясно от думите на Николов.

„По време на срещата се постигна споразумение конкретни текстове от АСТА, които IT-секторът смята за проблемни, да се ратифицират с резерви”, каза зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ. Той беше категоричен, че българското законодателство в частта за интернет-доставки и проследяване в интернет категорично няма да се променя.

Николов гарантира, че ГЕРБ ще отстоява тази позиция през цялото време и в пленарна зала. 

Още в сряда управляващите показаха сговорчивост по въпроса със споразумението АСТА, като обявиха, че отварят дебат по темата. Следващата седмица предстои три парламентарни комисии да изслушат министъра на икономиката Трайчо Трайков и на министъра на културата Вежди Рашидов за подписания договор.

Властта даде да се разбере и че преди Народното събрание да ратифицира договора, той няма да влезе в сила.

Договорът, който разтревожи не само българските, но и европейските граждани, задължава интернет-доставчиците да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали става въпрос за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • deacon frost - 16:21, 07 февр.

  Няма такова нещо частично !!! АСТА НЕ БИВА ДА СЕ ПОДПИСВА ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА !!!

 • СТИГА ЛЪЖИ!!! - 13:00, 06 февр.

  Няма такова нещо като "подписваме с резерви"! Освен това нас като гражданско общество, не ни касае само интернет и торентите, а нарушаването на собствената ни конституция! До екипа на bnews - престанете да подвеждате хората като преповтаряте като папагали глупости! След влизането в сила на АСТА и вие ще трябва да си закриете сайта, защото нарушавате най-вероятно куп авторски права, къде заради картинки, къде заради аудио-, видео- файлове или линкнато съдържание!

 • СТИГА ЛЪЖИ!!! - 12:55, 06 февр.

  Няма такова нещо като "подписваме с резерви"! Освен това нас не ни касае само интернет и торентите, а нарушаването на собствената ни конститиция! До екипа на бнюс - престанете да подвежате хората като преповатаряте като папагали глупости! След влизането на сила на АСТА и вие ще трябва да си закриете сайта, защото нарушавате най-вероятно куп авторски права, къде заради картинки, къде заради аудио-, видео- файлове или линкнато съдържание!

 • гошо - 23:55, 03 февр.

  печалба българия няма има никва от това това си чисто потъпкване на малкото останали свободи

 • STOP ACTA - 17:02, 03 февр.

  Не, не частично Бг изобщо няма място при пуделите на САЩ...Да не сме бананова република то не беше Русия, сега САЩ...ББ ти стопляш трудно, но ако не искаш да си вмирисан политически труп зарежи брат ACTA...

 • Симо - 22:42, 02 февр.

  България въобще не трябва да подписва АКТА. Ще отхвърлим следенето в интеренет и кво ? Корпорациите все още ще имат право да ни влизат в къщите и да тарашат. Дори полицаи няма да съм им необходими. Ами генеричните лекартсва ? Ще трябва да плащаме скъпо и прескъпо на западни корпорации за лекарства само, защото те направили първото. АКТА е робство и България трябва да оттегли подписа си от него. Всичките беди на тази държава са идвали и пак идват от накадърни политици.

 • ks - 22:41, 02 февр.

  Пак почват с мрънкането, мотаенето, лъжите и т.н. както беше и с ГМО и шистовия газ. Пълно повторение на поредната пълна пародия в която герберастите се вкарват сами защото първо подписват и после мислят ! И второ, опасните текстове в АСТА съвсем не се изчерпват единствено със "пиратството" в интернет. Те засягат и "реалната" икономика, чрез рестрикции върху стоки и услуги, с цел тяхното монополизиране от големите корпорации.

 • :-) - 22:10, 02 февр.

  Дяца..., малко бременна жена - НЯМА! Подписали, ама не били много съгласни - пуснала му, ама не била много съгласна. У керечо сте вече, че и нас повлякохте.

 • Долу АСТА!!!!! - 22:09, 02 февр.

  АСТА ще ни направи всички престъпници, ДОРИ И БЕЗ ДА ИСКАМЕ! Пример - слушаме музика неволно без авт. права от комшията?! Тогава ни грози затвор, но тъй като видите ли може и с парично безщетение да се избегне, то плащайте, ако нямате пари - имуществото! Ще се повишат цените на: лиц. софтуер, лекарства, консумативи, техника, здравеопазване ... или май на всичко! От там верижно се увеличават вноските!!! Няма да имаме право на глас против НИКОГО в Интернет(който май е пред разпад), това ще е също престъпление!!! Ха така, и това демократично ли е? Или е демократично да се подписва тайно, както и тайно се разрешава да се трови народът ти с кемтрейлс? С други думи - АСТА е АБСОЛЮТЕН КОНТРОЛ НАД ХОРАТА И НЕЧУВАН ТОРМОЗ, КОЙТО МНОГО ОЩЕ НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ, КАТО МИСЛЯТ, ЧЕ ТОВА Е САМО ПРОТИВ НЕЛ. СОФТУЕР И СВАЛЯНЕТО НА ФИЛМИ! Това ми намирисва като това, че прасето ядяло ГМО царевица, следователно било прасе на Monsanto и трябвало да им се плаща данък!!!! Това изби рибата от всякъде! Че то по-лошо от Сталиново и Хитлерово време, взети заедно и вдигнати на безкрайна степен! САЩ се правят на ощипани булки, не искали да участват и пак чакат някой друг да го реши, а те да не са виновни! Време е да се осъзнаем и обществената ни активност да е по-голяма против тези меко казано заробващи и геноцидни проявления!

 • Изтрит коментар - 21:56, 02 февр.

  Браво на bnews и неговата ЦЕНЗУРА която налага, когато се заговори за Закони и спазването им. В БГ не се спазва основния такъв - Конституцията! Българите се тровят и разболяват умишлено чрез кемтрейлс и ВИЕЕМИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА? БРАВО, но и до вашите глави ще дойде запомнете! Нямяа как да се спасите, семейства нямате ли? Цял народ загива, ей!

Напиши коментар

Коментари