неделя, 05 февруари 2012, 15:54 ч.

Люта зима

Втори дубъл на студовете, родопчани в бедствие

BNews.bg

Втори дубъл на студовете, родопчани в бедствие

Бедствено положение обявиха властите в Златоград и Неделино. Язовир Златоград преля, свлачища откъснаха 6 неделински села и смолянското Мугла. За втори път в рамките на зимата, и то само през няколко дни, България ще бъде застигната от критично ниски температура. В цяла Западна България в понеделник ще бъде обявен „оранжев“ код, а през идните дни се чакат температури от минус 15 и минус 20, а на места – дори по-ниски.

Бедствено положение обявиха в община Неделино и Златоград. Свлачища затвориха пътищата към шест села в общината.

Свлечени земни маси с размери на 20-30 куб. метра откъснаха от света населените места в Родопите. Две дерета са излезли на пътя и са прекъснали пътищата за селата. Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете за нуждата от храна и вода на хората. Има готовност с помощта на „Гражданска защита” и с високопроходими машини необходимото да бъде доставено, увериха от смолянската полиция.

Язовир Златоград преля, водата се изпускаше контролирано, няма опасност за населението.

Няколко часа по-късно обстановката в Златоград бе нормализирана и се очакваше до вечерта бедственото положение там да бъде отменено. Към момента нивото на реката, която се влива във Върбица, спада.

Пътят за смолянското село Мугла, който бе затворен от лавина, е разчистен и е проходим. Надвечер бе възстановено и електрозахранването в селото и помпите, които подават вода за курортен комплекс „Пампорово”, работят.

Очаква се в понеделник в цяла Западна България да действа „оранжев“ код за опасно време.

Особено тежко ще е в Благоевград, Смолян и Кърджали, където ще има значителни снеговалежи. В останалите осем области и София също се очаква снежната покривка да набъбне.

Източна България ще се размине по-леко – с „жълт“ код.

Добрич, Варна, Бургас и Ямбол обаче стоически ще трябва да изтърпят силен вятър от над 15м/сек.

В плевенски на изток до Лудогорието ще вали дъжд при отрицателни температури и почти сигурно ще се образуват поледици. В Южна България ще се изсипе дъжд, но е по-вероятно там темпетуратури да са малко над нулата, което значи, че снегът ще се топи и ще увеличи речния оток.

Подобни ще са условията и през нощта на понеделник срещу вторник, като само вятърът ще се усили –

на места до 20м/сек. За двата дни се очаква снежната покривка в страната да се увеличи с 20-50см, а в Родопския регион ще се излеят дъждове от 50-100л/кв.м.

Температурите ще са много ниски, макар и вероятно да не стигнат рекордите от последната седмица.

Очакванията на синоптиците са в някои райони живакът да се спусне и до минус 20 градуса.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари