понеделник, 06 февруари 2012, 8:12 ч.

Пороите прииждат

Червен код за Кърджали и Смолян

BNews.bg

Червен код за Кърджали и Смолян

Заради проливните дъждове в родопските общини Златоград и Неделино в неделя бе обявено бедствено положение. В Южна България се очаква топене на снежната покривка и опасност от преливане на реките.

Код "червен" е обявен за Кърджали и Смолян. Съществува опасност от наводнения.

В цялата Западна България е обявен оранжев код заради очакваните интензивни валежи от дъжд и сняг.

Най-значителни ще бъдат валежите в областите Благоевград, Смолян и Кърджали. От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд и заради отрицателните температури ще се образуват поледици.

В Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка в районите под 1500 метра ще се топи. 

Това ще създаде условия за бързо покачване на нивото на реките и излизането им от коритата

предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Заради проливните дъждове в родопските общини Златоград и Неделино в неделя бе обявено обявено бедствено положение. Снощи обстановката в Златоград се стабилизира. Валежите спряха и нивото на р. Върбица леко намаля под критичните стойности.

Основният риск в момента е свързан с преливането на язовир "Златоград".

На повърхността на водата в язовира има ледени късове, които могат да блокират преливниците на язовира или да запушат речното корито. Седем села в община Неделино остават откъснати от света заради свлачища.

Всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Румъния са затворени.

Заради интензивните снеговалежи голяма част от пътищата в северната ни съседка не са почистени и са труднопроходими.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • тэьаеи - 10:02, 06 февр.

    Какви кодове, какви пет лева? Каква е тая простотия? Навсякъде се вземат превантивни мерки за да се сведат до минимум евентуалните последствия, т.е. работи се превантивно, но не и в БГ!!!! Код черен трябва да се обяви за всички БГ институции..............Дано войската успее да направи нещо, защото като гледам, май няма кой друг!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Напиши коментар

Коментари