понеделник, 06 февруари 2012, 11:20 ч.

Потоп насред зима

Марица залива и Харманли до часове

BNews.bg

Марица залива и Харманли до часове

И Харманли е пред наводнение, алармира за BNews зам.-кметът на общината Гено Генев. Заради покаченото ниво на р. Марица в кметството са били предупредени, че около 14.30 следобед трябва да очакват висока приливна вълна. По думите на зам.-кмета не е имало никаква специална техника за спасяването на хората от с. Бисер, местната власт ги е евакуирала с линейки до града. Няма втора скъсана стена на Ивановския язовир, нивото му се нормализира, отрече слуховете управникът.

"И град Харманли е пред наводнение. Дигите на града вече са под вода. Наводнени са сградата на съда, на общинския пазар, общинския музей и мазетата в по-ниската градска част. От Пловдив ни предупредиха да очакваме голяма приливна вълна от р. Марица около 14.00

Нивото на реката се очаквало да стане 8 метра, преди два часа беше 5,5 м". Това разказа за Bnews зам.-кметът на общината Гено Генев. Река Марица пък ще препълни градската река - Харманлийска.

Той отрече слуха, че има втора скъсана стена на язовир Иваново при село Елена.

По-рано кметският наместник на с. Лешниково Милена Павлова бе обявила пред BNews, че в селото се готвят за втора приливна вълна, защото имало скъсана още една стена на Ивановския язовир.

"Нивото на Ивановския язовир вече е нормализирано, водата от с. Бисер се оттича, сега е за града по-тежко, но от р. Марица", уточни Генев,

който се притеснява, че има цял жилищен квартал, намиращ се в най-ниската част на града до р. Харманлийска.

Допреди два часа зам.-кметът е бил в наводненото с. Бисер заедно с кмета Лисков.

По думите на Генев местната власт сама е организирала спасяването на хората и ги е евакуирала с линейки до болницата в Харманли.

Никой не се е притекъл на помощ, не е имало и никаква специална техника за евакуацията.
Всички евакуирани са закарани първо за преглед в болницата, осигуряват им се одеяла, ще им бъде осигурена и храна и всичко необходимо, обеща зам.-кметът.

Той съобщи още, че в момента общината отоплява всички общински клубове и училища с общежития, за да настани бедстващите жители на с. Бисер там.

Генев не се ангажира да каже дали има още жертви на наводнението в Бисер, понеже има къщи, до които не може да се стигне.

"Селото е непроходимо. Има паднали стени, къщи, улиците са задръстени", обобщи картината след потопа зам.-кметът на общината.

Водата вече се е изтеглила и от с. Лешниково, което бе другото пострадало село от скъсаната язовирна стена.

Там също се бе разпространила мълвата, че има втора скъсана язовирна стена и ги чака нов потоп, каза за BNews по телефона от Лешниково кметският наместник Милена Павлова.

Тя съобщи, че 73-годишен пенсионер от селото е починал от инфаркт заради ужаса, който е изживял,

като видял, че къщата му се наводнява. Засега няма връзка и с една-единствена жена, която живее на по-отдалечено място, а мостът до къщата й доскоро е бил залят от река Бисерска.

Всички останали жители на селото, общо около 90, са евакуирани на най-високите места по вторите етажи на къщата. В Лешниково живеят предимно възрастни хора, уточни кметицата.

Павлова съобщи още, че половината село няма електричество, тъй като при предишно наводнение е бил наводнен единият трафопост

и сега още при прииждането на реката снощи той е бил изключен от EVN превантивно, за да не изгори.

Нивото на река Бисерска се е покачило застрашително още снощи, но сутринта водите прелели около 8.30, когато се скъсала язовирната стена.

Водата в Лешниково е била най-малко 3 метра висока, но по думите на кметския наместник засега няма и животни удавени,

защото били евакуирани заедно с хората на високите етажи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • тракиец - 20:44, 12 февр.

    яз.Тракиец наводни Харманли - не лъжете хората -Марица тече далеч от центъра и тапата която уж Марица прави не е верна .Олудере течеше със страшна сила.ТРАКИЕЦ Е УБИЕЦ- това е истината!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Цецо - 12:26, 06 февр.

    Или контрола и санкциите към собствениците на микроязовири да се увеличи драстично, или да се върнат на държавата и тя да ги контролира както прави с големите язовири.

Напиши коментар

Коментари