вторник, 07 февруари 2012, 15:20 ч.

На съд

Стотици дела срещу болница „Лозенец”

BNews.bg

Стотици дела срещу болница „Лозенец”

До края на седмицата Центърът за защита на правата в здравеопазването ще сезира прокуратурата заради редица смъртни случаи на трансплатнирани деца в Правителствена болница. Отделно родителите на починалите са готови да съдят болницата, защото вината за смъртта на децата им е на лекарите и персонално на д-р Любомир Спасов.

Той е Ники. На 3 години. Така и не става на 4. Три години ходене по мъките до фаталния 11 февруари 2011 г., когато издъхва в реанимацията на болница „Лозенец”. 

Шефът на правителствена болница д-р Любомир Спасов го вкарва в операционната и прави трансплантация на черен дроб.

След 24 часа Ники се влошава, екипът прави втора операция. След това остава още седмица в реанимация и така и не излиза оттам. Д-р Спасов не дава обяснения на родителите.

Габи е на 10 месеца. Не доживява до 11. На 20 март 2009 г. умира в болница „Лозенец” след чернодробна трансплантация.

Такава е жестоката съдба на 70 процента от децата,  на които са правени чернодробни или бъбречни трансплантации в Правителствена болница.

За разлика от тях щастието е на страната на 98 на сто от трансплантираните в чужбина. Така са получили шанс да живеят 3-годишната Едже, връстничката й Радина, 4-годишната Александра.

В същото време д-р Спасов показва пред медиите "успешните” трансплантация. Само че когато камерите угаснат и никой вече не пита за поредното дете в реанимация, то губи битката с живота заради хирургически грешки.

Заради това родителите на деца, които умират до дни след операция в болницата ще я съдят.

Досега има заведени две дела, очакват се още стотици.

До края на седмицата пък Центърът за защита на правата в здравеопазването ще сезира прокуратурата, защото според неправителствената организация болницата има удостоверение за трансплантации напълно в разрез със законите на страната.  Обвинителите трябва да проверят всички документи, настоява адвокатът от центъра Христина Димитрова.

Удостоверението е дадено на болницата през 2010 г., а там се правят трансплантации още от 2005 г. Освен това документът е с подписа на уволнената шефка на Агенцията по трансплантации Теодора Джалева, която е работила в болницата, а сега отново е там. Вероятно си е затворила очите за редица пропуски, коментираха експертите от центъра.

Масово трансплантациите се извършват от д-р Спасов, който обаче е кардиохирург.

Лично на мен не ми е известно в болница "Лозенец" да работи чернодробен хирург, коментира Димитрова.

Първата малка пациентка, която получи черен дроб в "Лозенец" през 2004 г., бе Памела. Тя е добре и до днес, но в операцията тогава участва и проф. Масимо Малаго от Германия.
С него е работила и д-р Ралица Русева. Родителите на поне няколко деца ще я помнят цял живот с добро, защото тя им признала, че в  болница „Лозенец” децата  им не са добре, но имат шанс в болница в Англия, Германия, САЩ. Лично тя е направила контакта с чуждите клиники, лично тя ги е пратила. За това е платила с мястото си в Правителствена болница. През 2010 г. е уволнена от д-р Спасов, след 11 години работа с мотива, че нарушава трудовата дисциплина, защото си придружила пациент за ретрансплантация на дете.  

Първият й грях бил, че през 2009 г. дръзнала да каже на родители, че единственият шанс за живот е в чужбина, защото в правителствена няма кой да се справи с усложненията

и децата умират от хирургически грешки.

Защо правим нещо, след като не сме готови да посрещнем  последващите усложнения? Защо трансплантираме, а не можем да правим операция на тромбоза на порталната вена, което е честно срещнато усложнение след чернодробна трансплантация, риторично попита тя.

От трансплантация на година се нуждаят между 3 и 5 деца. Едва ли те ще преобърнат бюджета на здравната каса и на държавата, за да не могат да се платят операциите им в чужбина, вместо да бъдат убивани в болница „Лозенец”,  възмути се д-р Русева.

В края на ноември от центъра изнесоха данни, че 5 деца на възраст от 6 месеца до 16 години са починали след чернодробни трансплантации в болница „Лозенец".

За периода 2008-2011 г. са извършени 10 чернодробни трансплантации на деца, от които 5 се починали до месец след операцията, а други 2 са насочени за повторна трансплантация в чужбина.

Тогава от центъра настояха за проверка на болницата

и изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов, който назначава шефа на лечебното заведение.

Още тогава директорът на "Лозенец" категорично отхвърли обвиненията.

Това, което е изнесено като данни не отговаря на действителността. В
Университетска болница "Лозенец" е направена първата трансплантация
2004 година на дете. От тогава до сега са направени 22 чернодробни
трансплантации с успеваемост 80 процента. Университетска болница
"Лозенец" отговаря на всички изисквания като материално техническа
база и човешки фактор за извършване на трансплантации на тъкани органи
и клетки, настоя той.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Лекар - 21:31, 18 септ.

  Това докторче е за затвора без никакъв съд. Похарчените милиони за златните ремонти на тази измислена болница не могат да се сравнят с нито една държавна болница в напреднали страни като Германи, Австрия, Франция. На фона на закриването на крайно необходимите болници в провинцията, това това разточителство на държавни пари е кощунствено и е достатъчно основание този злодей да правиа тухли до края на живота си. Да не говорим за погубените детски животи от трансплантации и на много сърдечно оперирани от него хора. Но на него не му пука. Само си чеша егото и си увеличава милионите това некадърно и алчно масонче.....До кога ли!......

 • Мария - 19:37, 27 дек.

  Как е возможно больница с толково скъпо оборудване да не работи в празднични дни и хората, които са оперирани преди празниците, остават без квалифицирана помощ. Болницата не носи никаква отговорност за пациентите си. Това не е нормально за една европейска държава!

 • Страхил - 12:07, 19 февр.

  Жалка картинка е това. Племеницата ми умря , но и вие пациентските организации сте виновни. Търпите Андреева и никои нищо не прави от вас

 • милото - 10:27, 13 февр.

  Ей хора! Всички знаят колко некадърен лекар и безкруполен човек е Спасов -дори не мога да го назова ''д-р''. Като ''хирург'' е убил толкова хора, не само трансплантирани деца и стотици сърдечно оперирани. но никой от управляващите не го маха, защото или се подвира под полата на някоя министърка, или си плаща на принципала, от който заваси, както си плати и дисертация , и хабилитация.Той е по-голям ''октопод'' от прословутия на г-н Цветанов.А ако някой фактор реши да се порови в финансовите му далавери , ще излезе нешто шокирашто.

 • Доктор Ох Боли - 17:32, 09 февр.

  Д-р Спасов е за съд!!! Преустройството на болница лозенец глътна десетки милиони с а Спасов лапна процента. Докато се изучи за сърдечен хирург маса хора изтрепа, а после се хвърли на трансплантациите. 30% успеваемост не е зле все пак се учи човека. А що не го пипа Боко ли, отговорът е прост като лепне трипер като Гоцето нали ще бяга при Спасов за антибиотик! А и друго не бих се учудил Д-р Менгеле да се отчита където трябва с % от завлечените пари от ПРАВИТЕЛСТВЕНА...а те са много!

 • Лекар - 08:59, 08 февр.

  Хабилитира се, като защити една измислена дисертация и то не пред лекарите в Медицински университет, а пред адвокати и други от Софийски университет, към който създаде "факултет" . Боже пази пациентите!

 • хаха - 00:15, 08 февр.

  Спокойно, битката с него тепърва започва!

 • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - 16:52, 07 февр.

  Само него няма кой да го махне. Това е най-безскруполния човек, той е от тези които като ги плюят си мислят, че дъжд ги вали. Така стана и професор, както върши и другите неща, но много угажда на власт-имащите /независимо кои са/, така че пак няма да му направят нищо и не само децата ще продължават да умират там

Напиши коментар

Коментари