неделя, 26 февруари 2012, 7:55 ч.

Ден за прошка

Сирни заговезни е!

BNews.bg

Сирни заговезни е!

Сирни заговезни е. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден, а след него започва Великият пост. По традиция на Сирни заговезни близките се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. По-младите искат прошка от по-възрастните.

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни.

В неделята на всеопрощението във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. Вечерта се отслужва Вечерня, на която православните християни дават и получават прошка помежду си.

В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" в навечерието на Великия пост ще бъде отслужена Вечерня с взаимно опрощаване. Участие в богослужението по традиция ще вземат представители на висшия клир, духовенството и свещенството от Софийска епархия, на която ще присъства патриархът и софийски митрополит Максим.

Сирни Заговезни е обвързан с Великден и хората навремето на този ден са се подготвяли за новите пости,

както и да изпратят зимата и да посрещнат отговорностите, които ги очакват през пролетта. Яде се и се пие като за последно, защото след това започват Великденските пости. На трапезата задължително е трябвало да има баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва.

Характерни за Сирни заговезни този ден са кукерските шествия, съпътствани от ритуали с подчертано езически характер.

На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, почернят си лицата, за да не бъдат разпознати от злите сили, някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича Кукеруване, а участниците – кукери.

Вярвало се е, че колкото по-голям е бил огънят, толкова по-защитени ще бъдат селяните, животните и реколтата им.


Докъдето стига светлината от огъня, дотам няма да удря градушка. Най-забавното от всичко е правенето на топки от слам

а, по-късно, а дори и до ден днешен в Софийско се спазва този обичай – правят се топки от парцали, увиват се с тел или телена мрежа, за да е по-безопасно за децата и се закачат на пръчка или тел. Така направената топка се запалва и се върти над главата. Невероятно красиво и запомнящо се.Популярно е било и паленето на огньове, които да изгонят злите сили и да започнат новия живот през пролетта.

Тъй като все още не са ги налегнали тежките задължения по полската работа, целият ден е бил посветен на забавления и игри.

Най-весели са вечерните ритуални игри - хамкане.

На гредата под тавана в къщи се закача конец и на края му се овързва варено яйце, целта е само с уста то да бъде уловено и изядено. Цялото семейство участва в играта и разбира се най-много от всички се забавляват децата. Същото се повтаря и с бяла халва, след което конецът се пали за здраве за всеки член от семейството.

Когато българските земи са се приобщили към християнството, към тези обичаи да се гонят злите сили се е добавила и християнската прошка.

На този ден хората искат прошка за изминалата година от по-възрастните с думите – "Прости ми" и отговорът е "Просто да ти е, Господ да прощава".


По този начин се декларира, че Господ няма да прости на сгрешилите, ако те първо не поискат прошка от тези, които са наранили.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • аз - 16:50, 26 февр.

  ФЮТ-много си прост. Днес е ден за прошка -а не за такива малаумници дето и на криво да стъпят някой друг е виновен расъждения за хора от 17 вев

 • ФЮТ - 15:26, 26 февр.

  ЗА ПОЛИТИЦИ ,КОМУНИСТИ И АГЕНТИ НА ДС ПРОШКА СЛЕД КАТО ПРЕКАРАТ 100000000 МИЛИАРДА ГОДИНИ В КАТРАНАА ПРИ РОГАТИЯ.

 • смит и уесън - 12:27, 26 февр.

  Хора, има нещо прекрасно в това да дадеш прошка, а когато ти поискаш прошка от някого, пречистваш себе си и ти олеква, показваш на света, че доброто е в теб и си сгрешил пред някого просто от моментно заслепение... хубав е този обичай, да си простим, а?

 • Новина - 10:56, 26 февр.

  Днес комунистите ще поискат прошка от българският народ за 65те години комунистическо мракобесие.

Напиши коментар

Коментари