понеделник, 27 февруари 2012, 9:09 ч.

Скандално!

Две еднакви лекарства– тройна разлика в цената у нас

BNews.bg

Две еднакви лекарства– тройна разлика в цената у нас

Разликата в цената на „аналгин” и на „аналгин хин”, произведени от „Софарма” е тройна. Само че, реално, разлика в съставките почти няма, показа разследване на ТВ7.

Две еднакви лекарства на “Софарма” с приблизително еднакви съставки имат три пъти разлика в цената у нас. Илачите са и в различна опаковка. Това показва разследване на ТВ7.

Става въпрос за аналгин и аналгин хин. Десет хапчета аналгин се продават за около 85 стотинки, а 10 хапчета аналгин хин са около 2,8 лева.

При разглеждане на упътването на лекарствата се забелязва, че двете лекарства имат един и същ състав, а в аналгин хин не е упоменато количеството хинин хидрохлорид, което прави лекарствата различни.

Това поставя въпроса как е минал илачът през комисията по лекарствата?

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който беше гост в предаването „Гореща точка” също остана изненадан как така лекарството е минало през регулатора.

Той коментира, че

проблемът с цените на лекарствата на „Софарма” трябва да намери решение. 

Сега министърът на здравеопазването трябва да промени законодателството, настоя  Хасърджиев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отсече, че това, което става с лекарствата е мародерство.

Проблемът е в това, че са намерили една ниша и толерантно отношение на чиновници и си разиграват коня.

Не може един ведомствен орган каквато е комисия по цените на лекарствата, да няма нито обществен, нито медиен контрол, възмути се той.

Българската нация е най-бързо умиращата от инфаркти  и инсулти и в същото време сме с най-скъпи лекарства, обобщи Каракачанов.

След като TV7 разкри монопола на собственика на "Софарма" Огнян Донев в търговията с лекарства на българския пазар, той упорито се опитва да обори този факт и твърди, че собствената му компанията има малко над 5% дял от българския пазар на лекарства. Няколко пропуснати факта обаче умножават в пъти споменатия дял.

В изградената от Огнян Донев структура личат имената на едни от най-големите играчи в търговията с лекарства.

Най-сериозното от тях е на дистрибутора на едро "Софарма трейдинг", който е продал близо 54% от медикаментите в българските болници през последните три месеца на 2011 г. Данните са на статистическата компания IMS Health.

Ако приемем, че делът на производителя е аналогичен с общия му излиза, че близо 60% от лекарствата в болниците се продават от "Софарма". Хапката става още по-апетитна и като прибавим спечелените търгове за доставка на скъпоструваща апаратура. Групата държи правата за доставка на оборудване на General Electric.

Веригата аптеки "Сейба" запълват портфолиото на бизнес интересите на Огнян Донев на българския фармацевтичен пазар.

Собственик в "Софарма" от близо четири години е и скандалния бизнесмен Любомир Павлов. Разследване на TV7 доказа, че той си е купил книжата на занижени цени.

През 2008 г. един от акционерите в "Софарма" – "Телсо" АД, собственост на офшорка, продава 16,83 % от акциите си на дружеството на Любомир Павлов – "ФКК". Цената на сделката е 22,114 млн. лв. или по лев на акция. Проверка на TV 7 как са се търгували акциите на "Софарма" на борсата към същия момент показва, че цената на акция е била повече от 4 лв., т.е. Любомир Павлов купува акциите на "Софарма" на цена, занижена 4 пъти.

От визитка на Огнян Донев стана ясно как от търговията с метали той става фармацевтичен бос.

През 1999 г. по времето на Стефан Софиянски, Огнян Донев приватизира общинското дружество "Софийски аптеки".

Това става чрез работническо-мениджърско дружество.

През 2000 г. най-големият фармацевтичен производител в България - "Софарма" отива в ръцете на бизнесмена. Той го приватизира чрез дружеството "Елфарма" АД за 24 млн. щатски долара. Дружеството е смесено и  е регистрирана специално за приватизационната сделка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • До всички недоволни - 19:17, 28 февр.

  Не купувайте повече никога вестиците: ТРУД 24 ЧАСА ИМА ЛИ ВЪВ ФЕЙСБУК ГРУПА: "НЕ КУПУВАЙТЕ "24 ЧАСА" И "ТРУД"

 • до луда гъба - 20:05, 27 февр.

  тъжна е да, защото си оставаме само с говоренето , но не и с действията!! той продължава да си взима парите от нас и никой не го закача. явно има предостатъчно придворни във властта..

 • луда гъба - 19:42, 27 февр.

  Триковете на НЕ монополиста...Докато едни хора стават все по-болни,други стават все по-богати...Тъжната българска действителност!

 • криб - 19:20, 27 февр.

  Криб знае ли, че Донев ще ги резили като техен шеф във Тунис? И какво мислят за това? Безсрамник, той ще учи децата на морал, който е затънал в монопол и измами.

 • наблюдателен - 18:56, 27 февр.

  Грешите! Двете лекарства НЯМАТ един и същи състав. В обикновения Аналгин метамизола е 500мг, а в Аналгин Хин - 250мг. Т.е. за два пъти по-малко активна субстанция във второто лекарство плащате три пъти повече!

 • далаверите на здравния октопод - 18:52, 27 февр.

  аз съм убедена че далаверите на Донев са много по-големи отколкото успяха да разкрият. неслучайно го наричат здравния ОКТОПОД защото пипалата са му навсякъде и стигат надалече.

 • мила - 17:49, 27 февр.

  Кой знае с колко още лекарства ни манипулира по същия начин...Донев,ти си нещатие,а трябва да си спасение за тези хора!Имаш големи заводи в България,хората ти се довериха,че ще работиш в тяхна полза,за тяхно добро...Ти се подигра с доверието им...

 • Hristo_Ganchev - 17:16, 27 февр.

  Поредния Донев куриоз! И какво в крайна сметка се оказва, че няма разлика между обикновения аналгин и аналгин хин!? Не че ги употребявам ама това е фрапантна разлика в цената! Освен, че източва държавни пари с офшорка, председател на престижната КРИБ, ами явно си добре е платил на медиите си и партньорите си като Капитал и Дневник, за да не пишат подобни разконспириращи материали за него! Всичко му е добре навързано и завързано, ама кога ще се отплете тоя огромен октопод!

 • мими - 17:09, 27 февр.

  огнян донев е най-наглият крадец и експлоататор. постоянно изисква от подчинените а не дава нищо в замяна.

 • Стейси - 17:07, 27 февр.

  искаме намаление на цените на лекарствата и премахване на монопола на Софарма!

Напиши коментар

Коментари