понеделник, 27 февруари 2012, 12:50 ч.

Рамо на Първанов

Парламентът не може да контролира президента

BNews.bg

Парламентът не може да контролира президента

Не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Това е в правомощията на Конституционния съд. Такъв коментар направи президентът Росен Плевнелиев по повод сформираната анкетна парламентарна комисия, която ще разследва актовете на президентската двойка Първанов- Марин.

Президентът Росен Плевнелиев бе категоричен, че парламентът не може да контролира държавния глава.

„Не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Действията  на президентската институция и актовете й се контролират от Конституционния съд”, отсече Плевнелиев по повод създаването на парламентарна анкетна комисия, която ще обследва помилванията и другите актове на президентската двойка Първанов-Марин.

„Като президент аз съм се заклел да браня конституцията и точно това смятам да правя”, заяви Плевнелиев след поредната политическа консултация, този път с ръководството на БСП.

Държавният глава отбеляза, че ще изчака първите стъпки на комисията – как ще работи тя и от кого ще изисква информация, преди да вземе отношение,

но смята задължително да се консултира с най-добрите юристи: „не за друго, а защото за мен репутацията на президентската институция ми е много важна, много важна”, заяви Плевнелиев, попитан дали не се опасява, че след време и на него може да му се случи същото.

Такова предупреждение вече отправи предшественикът му Първанов миналата седмица, когато заяви, че целта на подобна анкетна комисия е да подчини и да обезличи президентската институция.

По време на срещата с ръководството на БСП двамата с лидера Сергей Станишев са се обединили около необходимостта преди да бъдат написани устройствени закони за всяка от спецслужбите по отделно, първо да се изготви общ рамков закон.

Плевнелиев призна, че много е харесал предложението на соцлидера КСНС не само да се събира редовно всеки месец, но и да се отчита напредъкът по обсъжданата тема на следващото заседание на съвета. Президентът подчерта, че му е ценна тази идея, защото е човек, който винаги търси резултатност.

От БСП също подкрепят идеята на енергийната тема да бъде в дневния ред на заседание на КСНС - нещо, което вече предложиха на Плевнелиев от Синята коалиция по време на консултацията с тях.

По темата за енергетиката от левицата споделили безпокойството си, че има риск при по-голямо застудяване България да стане вносител на ел.ток.

"Обединихме се в това да се инвестира в енергийна ефективност, диверсификация и либерализация", отбеляза президентът, който цитира тезата на социалистите, че на страната са необходими и нови енергийни мощности.

Сред другите обсъждани теми са финансовата стабилност, инвестициите, бедността и младежката безработица, националната програма "България 2020", по която президентът Плевнелиев издаде, че екипът му работи още отсега - готви матрицата на фискалната рамка, подобно на неговата "библия" от регионалното министерство.

"Категорично приемам идеята за дебат по темата за изборното законодателство.", каза Плевнелиев,

след като социалистите поискаха по темата да има дискусия, организирана от президентството. От БСП поставили и темата за стандартите на демокрацията:

Ние виждаме отстъпление от европейските демократични стандарти и очакваме президентът да бъде гарант,

че следващите избори ще бъдат проведени по европейски начин, заяви Станишев. Президентът да бъде активен фактор за начина на наблюдение на изборите, добави лидерът на БСП, който, също като Мартин Димитров и Иван Костов, предупреди президента, че намерението на финансовия министър за изразходване на Сребърния фонд за покриване на падежите по външния дълг на страната е много рискова стъпка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Интел - 17:15, 20 март

  По някога и по-грамотни хора четат статиите и коментарите. Бих препоръчал с по-малко партийна пристрастност и злоба да казваме мнението си. Тогава може би ще има малко полза и за бедното ни общество.

 • ливада - 10:00, 11 март

  да не може да се помилват убийци, срамота е.

 • Бял Полуовес - 08:52, 28 февр.

  Кофти конституция,ако президентът помилва всички убийци и наркотрафиканти и опрости всички задължения на физически лица,излиза че никой не може да му търси сметка,защото той има това право по конституция.

 • шефа - 08:49, 28 февр.

  Намирисва ми че този Плевнелиев ще е следващия Гоце-лъжлив,подъл и мръсен.Тя жена му затова не иска да се показва с него защото знае какво представлява.

 • arhar - 08:45, 28 февр.

  Говори се, че за 10 г. , докато е бил на ' Дондуков ' 2, Марин е помилвал частично или напълно 49 души, за които е имало мотивиран отказ от страна на комисията за помилвания към президентството, като повече от половината са осъдени за убийства, от които шестима за убийство по особено жесток начин ... Тук възниква въпросът : Дали Марин е превишил правомощията си и какви са били мотивите му да помилва хора, извършили убийства по особено жесток начин ? Никой не е над закона - пише го някъде в конституцията !

 • arhar - 06:57, 28 февр.

  Който може да чете и да разсъждава, би трябвало да е разбрал, че Плевнелиев уважава мнението на Станишев и това в случая е една добра новина за БГ !? Няма как от позицията на президент, Плевнелиев да критикува институцията си , нали ? Все пак по конституция ние сме парламентарна република ! Иначе Плевнелиев и Станишев могат да бъдат много добър екип , който винаги да изхожда от принципите на демокрацията и разума ! И двамата не са обвързани с ДъСъ ...

 • arhar - 04:57, 28 февр.

  И са кво става в семейство Янка-Боци , ша плеснат с ръце па ша са прегърнат, а Гоци на бел кон към премиерството......

 • Димчо - 22:31, 27 февр.

  П-л-е-в-н-е-л-и-е-в ачик, ачик заяви подкрепа за С-е--рг-е-й и неговата клика в предстоящият им кървав двубой с Гоце и неговите копои. Просто П-л-е-в-н-е-л--и-е избра по - малкото зло. Каза оше на всеослушание, за да чуе и Г-о-ц-е, че ако си седи мирно и тихо няма да го разследват , защото за П-л-е-в-н-е-л-и-е-в „не за друго, а защото за мен репутацията на пре-з-и-ден-тс-ката институция ми е много важна, много важна”. Като се разбра по интонацията , че в определени случаи репутацията на институцията не е най- важното. До тук, добре! Така наредена работата, агент Гоце просто няма много мегдан да скача и ще трябва да се примири или иначе - "смърт геройска", щото това зализаното , кроткото и и хитрото С-е-р--Г-ей-ч-е ще му прегризе гръцмуля. Ашколсум на П-л-е-в-н-ел-и-е и на Сергей, как бързо наредиха фигурите, но и Гоце не е за подценяване защото е ненадмината в мръсните хватки. Интересното предстои.

 • arhar - 18:22, 27 февр.

  Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

 • До питанката - 17:38, 27 февр.

  Бойко не е БОГ!Ако не вярваш на президента - вярвай в ГРОБ!

Напиши коментар

Коментари