четвъртък, 01 март 2012, 11:11 ч.

На едно място

Отрязаха осиновителите на 2-годишни от майчинство

BNews.bg

Отрязаха осиновителите на 2-годишни от майчинство

Парламентът отхвърли искането на левицата отпуск по майчинство да ползват и осиновителите на деца над 2 години. "Това граничи с мизантропията", констатира вносителят на предложението.

Парламентът отказа да даде отпуск по майчинство и на осиновителите на деца над 2-годишна възраст.

Предложението за промени в Кодекса на труда беше внесено от соцдепутата Захари Георгиев. В момента майчинство ползват осиновителите на деца до 2 години. Изменението на БСП предвиждаше отпускът да се ползва и за осиновени малчугани от 2 до 5 години.

„За” удълженото майчинство гласуваха БСП и ДПС. ГЕРБ бяха против. Мотивите на управляващите бяха, че проектът не е изчерпателен.

„Нима осиновените след 5-годишна възраст нямат нужда от адаптация?”

попита зам.-шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. Тя припомни, че в момента осиновителите на малки деца се ползват от същите права като биологичните родители.„Колкото повече е престояло едно дете в социален дом, толкова повече време му трябва за адаптация. Ако трябва отпуск, трябва да е за всички осиновители”, каза още Ангелова.

Срещу проекта се изказа и лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-дълъг отпуск по майчинство, това е нечувано”

възмути се той. Костов нарече това задушаваща гордост. „Като си майка трябва да работиш повече, за да настигнеш другите. Не може всички да стоим вкъщи”, каза той.

Според лидера на ДСБ отрицателният прираст в България се дължи не на ниската раждаемост, а на голямата смъртност на бебетата. „Това е истинската причина, заради която нацията ни намалява.

Смятал съм, че ако няма смъртност на бебетата, прирастът ни ще е положителен”

каза той. Според Костов биологичната майка получава отпуск, за да посрещне физиологическите нужди на детето, да го захрани и то да си стъпи на крака.  „Това е прекалена щедрост от страна на най-бедната страна”, констатира той.

Костов беше репликиран от депутата от ДПС Хасан Адемов. „Институциите не могат да дадат психологическата подкрепа на детето, каквато може майчината грижа. Няма нужда да се компенсира анатомията и физиологията, а психиката”, каза той.

„Изказванията тук граничат с мизантропията”, отсече и вносителят Захари Георгиев.

„Децата не са животни от стадото, те имат право да живеят в нормална среда”, каза още той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ого - 17:47, 01 март

    Тоя Костов нема ли кой да му счупи краката, мръсна мижитурка. Отрицателния прираст се дължи на факта, че всеки който има малко акъл и знае чужд език се спасява от тая държава, а не че имало висока смъртност при бебетата. Те хората в тия условия на мизерия само за деца мислят...

  • или - 12:25, 01 март

    значи могат да си раздават десетки хиляди левове бонуси на човек,а не могат да дават майчинство!!в най-бедната държава,щом няма социална политика,да забранят и допълнителното стимулиране!!!да им приравнят заплатите към средните за страната!!ама тогава какви усти ще отворят!!!

  • neda - 12:23, 01 март

    по-гнусни изказвания от тия на Костов не бях чувала скоро!!просто без коментар!

Напиши коментар

Коментари