петък, 02 март 2012, 14:22 ч.

Древни находки

Изложиха Боровското съкровище във Варна

BNews.bg

Изложиха Боровското съкровище във Варна

Посетители на Варненския археологически музей ще могат да разгледат прочутото Боровско съкровище, което включва пет сребърни съда с позлата.

Реплика на Боровското съкровище вече е изложена в Археологическия музей във Варна.

От Регионалния исторически музей в Русе, където обичайно се съхраняват предметите, съобщават, че експозицията ще остане в Морската столица от днес до 17 март.

Колекцията, открита случайно през 1974 г. от Трайчо Великов, включва сребърни съдове, украсени с антични образци на животни и митологични сцени и с надписи на гръцки език – „На Котис от Беос“.

При оран тракторът на земеделеца Великов изважда древните предмети на повърхността

в местността Сиври Тепе. Около мястото се провеждат археологически разкопки, но не се откриват селищни останки или гробищни могили, което дава на учените пълно основание предметите да бъдат наречени „съкровище”.

Те обаче са подложени на сериозна реставрация, тъй като изровилата ги селскостопанска машина ги е увредила.

Те се датират между края на V и началото на IV в. пр. Хр. Съкровището се състои от пет сребърни предмета с позлата – три ритона, една каничка-ритон и купа.

Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.)

и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари