сряда, 07 март 2012, 13:28 ч.

Скрита лимонка

Шефът на БЛС – със заплата като на министър

BNews.bg

Шефът на БЛС – със заплата като на министър

Шефът на БЛС се радва на месечно възнаграждение от 2700 лв, което означава, че е със заплата като на министър. Райчинов отскоро е на тръни, тъй като медиците от Съюза трябва да изберат нов свой шеф на 9 март. Засега кандидатите за поста са шестима, научи BNews. Ще има ли скрити лимонки на отчетно-изборния конгрес?

Шестима кандидати досега са дали заявка за поста председател на Българския лекарски съюз, научи BNews.

На 9 март съсловната организация ще проведе отчетно-изборна конференция в Плевен, на която лекарите ще изберат свой шеф за следващите 3 години.

За поста  отново ще се кандидатира сегашният лидер на лекарите - д-р Цветан Райчинов.

При всеки възникнал скандал, гинекологът отправя призиви здравният министър Стефан Константинов да подаде оставка. Колегите му не спират да се питат „Защо го "яде" при всеки удобен случай?“

Д-р Райчинов ще има сериозен съперник в лицето на д-р Любомир Киров, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

На предишния, 53-и отчетно-изборен събор кандидатурата на д-р Киров бе издигната отново, но той успя да събере гласовете на едва 75 от делегатите. Наскоро д-р Киров бе определен за новият национален консултант по обща медицина, което е още една червена точка в кариерата му.

Още една силна кандидатура  може да се бъде предложена на изборната конференция  тази на бившия директор на МВР болница –

проф. д-р Гено Киров, който е хирург със златни ръце. В момента той работи в 4-та градска болница-София. Д-р Киров бе издигнат от колегите си за поста председател на Столичната лекарска колегия, но не успя да се пребори за поста.

В лекарската гилдия се говори, че за председателското място на БЛС е било говорено и с д-р Борислав Китов,

бивш дългогодишен депутат и председател на парламентарната здравна комисия, но той отказал. Засега.

За шеф на БЛС мило и драго дава пироговецът проф. д-р Милан Миланов, който обаче не се радва на широка подкрепа от страна на колегите си.

Неговите властови амбиции не свършват с двата поста, които заема в момента - председател на Етичната комисия на съсловната организация и шеф на Столичната лекарска колегия.

За завръщане на шефското място мечтае и бившия титуляр на съюза д-р Андрей Кехайов.

Скандалният лекарят се прочу с това, че вместо да свика събор след изтичането на мандата си, направи “чудеса от храброст” да си осигури правото да царува на трона на БЛС за трети път.  За радост, е без шанс.

На събора всеки делегатите може да направи предложение за шеф на съсловната организация. Кандидатури могат да издигат и  УС на районните лекарски колегии. По устав един делегат на отчетно-изборната конференция представлява 75 лекари.

На конгреса обаче не са изключени скрити лимонки, знаят лекари, участвали не в една и две подобни конференции.

Интересът към председателското място на БЛС е голям и това е така от години. Шефът на съсловната организация подписва Националния рамков договор с НЗОК, участва в изготвянето на различни законопроекти и здравни стратегии,  лобира за определени болници.

Причината за това е, че д-р Цветан Райчинов се радва на месечно възнаграждение от 10 минимални работни заплати или 2700 лв, т.е. той е със заплата като на министър.

Тази сума му е гласувана от делегатите на Общото събрание на конференцията. За разлика от него, проф. Миланов получава възнаграждение от 4 минимални работни заплати, както и 100 лв. за разговори по телефона. Освен това професорът изисква и по 100 лв. на заседание на УС на Столичната колегия, което възмущава колегите му.

Лекарският съюз отчете основен приход в размер на 651 512 лв. в началото на февруари.

Сумата е събрана от отчисленията на членски вноски. Собствените приходи от удостоверения за следдипломно обучение и такси са 47 000 лв., а от реклами – 20 760 лв.

Разходите за 2011 година, в сравнение с предходната, са намалени с 24 341 лв. Основно перо в спестените средства е от сумата за протоколни нужди, където при планирани 15 хил. лв. са изразходени малко над 7 хиляди. По-малко е изхарчено и за командировки в страната и чужбина.

Сериозна сума отива за погасяването на кредита от 420 хил.лв., изтеглен от предишното ръководство на БЛС през 2009 г.

Гласуван е и проектобюджетът за следващата година, с но уговорката, че той може да бъде променен от новия управителен съвет.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • пепо - 15:45, 07 март

    Г-н Райчинов/ Пръмов / да се захваща за работа. То родът му е свикнал да лежи на чужд гръб.

Напиши коментар

Коментари