четвъртък, 15 март 2012, 9:08 ч.

Прекратяване на концесията

Компромисите за "Горубсо-Мадан" приключиха

BNews.bg

Компромисите за "Горубсо-Мадан" приключиха

Държавата е задействала процедура по отнемане правата на концесионера "Горубсо-Мадан". Ако шефът на компанията не изпълни задълженията по договора, ще бъде пусната в ход нова процедура за концесия. В ефира на TV7 зам.-министър Делян Добрев заяви, че ще провери възможностите за изплащане на заплатите на работниците от Държавния гаранционен фонд.

Задействана е ускорена процедура за прекратяване на концесията на "Горубсо-Мадан".

Причината за това е неизпълнение на основно задължение по договора, свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и с плащане на здравни и социални осигуровки. Това заяви зам.-министърът на икономиката Делян Добрев в ефира на TV7.

"Държавата е предприела най-тежката мярка към този концесионер - отнемане на неговите права", допълни той.

Според Добрев в продължение на години Главната инспекция по труда е правила проверки в предприятието, при които са наложени редица санкции на компанията. Напрежението обаче е ескалирало, когато шефът на предприянието Валентин Захариев е спрял изплащането на заплати за служителите.

Концесионерът има 30 дни да изпълни задълженията си по договора или да договори с друг инвеститор поемането на концесията.

Зам.-министър Добрев е категоричен, че компромисите към компанията са приключили.

Той пое ангажимент да провери дали е възможно Държавния гаранционен фонд да покрие задълженията към работниците.

Стачкуващите заплашиха, че ако дължимите средства не бъдат изплатени, ще блокират пътните артерии от републиканската мрежа. Според тях

министър-председателят Борисов е единственият човек, който може да разреши казуса с концесионера.

Самият Захариев е трябвало да участва в "Гореща точка", но се е отказал в последния момент.

Вижте подробности във видеоматериала!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • анализатор - 14:16, 15 март

  Ники, преди малко Калин Георгиев каза, че хора от btv "бягали" към tv7 (провери, ще се увериш). Ако "да", "за пари ли"? Ако "да", "за много ли"?

 • Н.Кукалева - 11:37, 15 март

  Хората в нашия град са много търпеливи.Това е така защото Горубсо е съдба за 90% от хората тук. Но това не дава право на никой да се отнася с тях като с роби - това е точната дума за отношението на сегашния собственик на предприятието. Не можеш да очакваш безкрайно търпение от хора, които са принудени да работят в нечовешки условия - без лични предпазни средства и работно облекло, без осигуряване на най-необходимите материали за работа, без предпазна безплатна храна, без заплати и осигуровки. Това което показва телевизията е малка част от истината - влезте в празните складове за материали, в празните работнически столове за хранене ,в крайно мизерните битови сгради на подземните работници и най-вече в подземните галерии, за да видите за какви нечовешки условия на труд става въпрос и ежедневния риск на който са подложени работниците. Това не може да се опише и не трябва да продължават издевателствата над беззащитните работници и техните семейства.

 • Въх, майкооо! - 11:29, 15 март

  Този хлапак на снимката зам.министър ли е?! Леле мале... Да взема тогава да ви пратя в МЗХ моята внучка - тя е на 7 години, може да чете и с патос декламира стихотворението "Аз съм българче"!

 • Павел Митри - 10:49, 15 март

  Освен отнемането на концесията нека държавата запорира имуществото на концесионера и дължимите пари в размер на 9 милиона лева бъдат изплатени на работниците.Смяната на концесионера не е крачка напред.. разплащането с тези 700 души е в основата на решаването на въпросния казус. Друг е въпроса, че изпращането на съдия изпълнител и търговете за разпродаването на имотите му ще се точат поне 1-2 години.. 1-2 години ,в които тези хора няма да получат дължимите си суми..

 • МИНЬОР - 10:29, 15 март

  КЪДЕ СА НАП,ДАНС И Т.Н.ЕДИН МАФИОТ ДА РАЗИГРАВА МИНЬОРИ И ДЪРЖАВА.ЗАПОР НА СМЕТКИ И ИМУЩЕСТВО НА ДЛЪЖНИКА.КАКВО ЧАКАТ ДА СЕ ИЗНЕСЕ И ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА МУ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ.ЩЕ СИ ПИШАТ ПИСМА-АРЕСТ ДО ИЗЯСНЯВАНЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА. ДОКОГА ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ ЩЕ ТОРМОЗЯТ ЗАГИВАЩИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!

 • GACOLINI - 09:53, 15 март

  Валентин Захариев на съд за шпионаж,за уронване на икономиката,за застрашаване сигурността на БЪЛГАРИЯ,да се проверят банковите му сметки и недвижимото му имущество.Да отговаря за измама в особено големи размери и че е застрашавал живота на хиляди хора ,обричайки ги на гладна смърт Да се открие кой го прикрива,кое правителство го толерира след като веднъж е съсипал Кремиковци

Напиши коментар

Коментари