понеделник, 19 март 2012, 11:09 ч.

Ден №13

Отнемането на концесията на ГОРУБСО-Мадан е незаконно?

BNews.bg

Отнемането на концесията на ГОРУБСО-Мадан е незаконно?

В ГОРУБСО-Мадан ситуацията остава без промяна. Работниците искат изплащане на заплатите и отнемане на концесията. Според концесионера Валентин Захариев обаче процедурата по отнемане на рудника е незаконна. Той видя изход да се влезе в договорка с банка, която да дава пари за заплати. Краен вариант е обявяване на рудника в несъстоятелност.

Стартиралата процедура за отнемане на концесията на ГОРУБСО-Мадан е незаконна.

Държавата трябва да направи предизвестие в двумесечен, а не в 30-дневен срок, иначе това може да се нарече национализация. Това заяви Валентин Захариев, концесионер на рудника в рубриката "Гореща точка" на TV7.

По думите му за 2011 г. загубата на дружеството е 14 млн. лв, а направените инвестиции от 2006 г. -  12 млн. лв.

„Мениджмънтът беше сменен през януари, защото видяхме, че положението отива на зле. След това нещата започнаха да се стабилизират. Точно когато мислехме, че нещата ще се наредят, започна протестът“, добави Валентин Захариев.

Като причина за бавене на заплатите Захариев посочи, че през 2011 г. е нямало нито един изпълнен план, а през последните три месеца той е изпълняван на 50%. Нормално е при това състояние да се получи ликвидна криза. На два пъти се направи опит за кражба на акциите на "ГОРУБСО-Мадан" – от външни хора.

Организаторът на протеста има заработени две надници, а оглавява протеста,

разясни ситуацията в рудника Захариев. Днес за 13-ти пореден ден работещите в "ГОРУБСО-Мадан" протестират.

Изходът е да се влезе в договорка с финансова институция. Но при този твърд отпор от страна на работниците не знам коя банка ще ни даде пари, коментира Захариев.

Мехмед Бодуров, синдикален лидер в предприятието каза на живо от Мадан, че никой от работниците не иска да работи за Валентин Захариев, тъй като той не изпълнява концесионния договор. Ще сезираме всички институции, каза още синдикалистът.

Друг работник заяви, че когато бъдат изплатени заплатите, ще влязат в рудниците, но при друг работодател.

Не знам как ще стане това, контрира Валентин Захариев. По думите му ако до 10 дни не се намери финансиране, предприятието ще влезе в процедура по несъстоятелност, което е краен вариант.

Очаквайте интервюто на Валентин Захариев пред BNews и гледната му точка за протеста!

http://www.bnews.bg/article-46248

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • кикирики - 14:48, 20 март

    ей го мангала черен!!! ще ми говори за национализация??!! Ти, дето държиш гладни толкова работници месеци наред, си за народен съд бе,боклук!

  • Дааам - 14:34, 20 март

    Но облечен в собственост от Костов!

  • Валентинчо - 11:13, 20 март

    Още един отявлен крадец, рожба на компартията.

Напиши коментар

Коментари