понеделник, 19 март 2012, 12:17 ч.

Безкешово

Шведите отказват парите в брой

BNews.bg

Шведите отказват парите в брой

Швеция е първата европейска страна, която въвежда банкнотите през 1661 година, а сега е най-близо от всички в намерението си напълно да се отървете от кеша.

В повечето шведски градове в градските автобуси вече не се плаща кеш за пътуване,

а се използват билети, които или са предплатени, или се купуват с текстово съобщение. Малък, но все по-нарастващ брой фирми избират картовото разплащане, а някои банки дори вече преустановиха операциите с пари в брой. 

"Не виждам причина защо повече да се отпечатат пари", заяви Бьорн Улвеус, бивш член на АББА и силен активист за "Свят без кеш", предава "Он.нет".

Карти могат да се използват дори в няколко църкви в страната. 

В момента само 3% от шведската икономика се обслужва от монети и банкноти, като в сравнение с 9-те процента в еврозоната и 7-те процента в САЩ, прави Стокхолм едноличен лидер в надпреварата по безкешово разплащане. 

Според Асоциацията на шведските банкери намаляването на "кешовата икономиката" оказва страхотно влияние върху нивото на престъпността.  Статистиката показва, че

броят на грабежите на банки е намалял от 110 през 2008-ма на само 16 през 2011 г.,

което е най-ниската ставка за последните 30 години. 

"Ръстът на електронните транзакции се обяснява и с факта, че Швеция има много по-малко проблеми с корупцията от страните с по-силна култура на кешово разплащане, като Италия и Гърция", обяснява професорът по икономика Фридрих Шнайдер от австрийския университет "Йохан Кеплер". 

Отрицателната страна на всичко това е увеличаването на случаите с компютърни измами,

от 3304 през 2000 г. на 20 хиляди през 2011 г. 

Освен това пред голям проблем са изправени и възрастните граждани на страната, както и онези от селските райони, които или нямат карти, или не знаят как да ги използват.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • И тук е така! - 14:58, 19 март

    Апартаменти за министри... ;)

  • батко Мушко - 14:51, 19 март

    Контрола му е майката! Няма кеш, няма сива икономика. Парите в банките, лихви за спестяванията 0, всички сме зависими от банките. Те определят косвено цените на жилищата, нивото на инфлация и разбира се, кой може да взима пари на заем и за какво. А стани сега голям предприемач! А основи и издържай семейство, ако нямаш работа със заплата, която пак се плаща на банкова сметка. Народа казва - много харно не е на харно. Шведския модел е идеалния пример за това, което червените тикви ни лъжеха 45 години - реалния социализъм. Но за да имаш Шведкси модел се иска и Шведски мозък, който е най-развит в Света, изключвайки този на племето уба-хуба от екваториална Африка. Въобще това са неща, които никога няма да се реализират навсякъде докато има живи гърци, италианци, испанци,араби, китайци и много други, но най-вече българи. А на здарве и тихо, че Азис пее....

Напиши коментар

Коментари