петък, 23 март 2012, 9:01 ч.

Сага

3 фирми искат Горубсо-Мадан

BNews.bg

3 фирми искат Горубсо-Мадан

Горубсо-Мадан няма нов собственик, защото открихме още задължения на фирмата. Това обяви по БНТ новият икономически министър Делян Добрев. Поне 3 фирми са кандидати да купят дружеството.

Вчера вицепремиерът Дянков обяви, че до края на деня "Горубсо-Мадан" ще има нов собственик.

Това обаче не се случи.

“Горубсо-Мадан” още няма нов собственик. Излязоха и други задължения. Има скрити 12 млн. евро заради поръчителство

и те разколебаха потенциалния нов собственик. Търсим изход, като приоритет е да намерим пари, за да платим заплатите. Може бъдещият собственик да извади пари преди да се финализира сделката”, обясни Делян Добрев тази сутрин по БНТ. Той призна, че сред фирмите - кандидати за "Горубсо Мадан", са компании на Николай Вълканов, ПИБ и “Химимпорт”. Добрев съобщи, че се планират и промени в закона за концесиите, който да защити работниците и държавата, когато се стигне до ситуация с некоректен концесионер.

Държавата има да взема над 200 млн. лв. от собственика на "Горубсо-Мадан" Валентин Захариев, пък в "Гореща точка" д-р Константин Тренчев

в коментар на новината, че държавата засега няма да отнема концесията на рудника.

"Той съсипа много предприятия. Има начини държавата да притисне този човек. Не само с отнемане на концесията. Имаме информация, че части за машини са купувани шест пъти по-скъпо. От свои фирми, разбира се. По този начин източва едно свое предприятие към друго", заключи Тренчев.

Добрев обеща яснота за "Белене" до две седмици

По отношение на АЕЦ Белене ще имаме ясно становище до 2 седмици, каза Добрев, който коментира и преговорите с Русия относно доставката на газ.

"Ще поискаме намаляване на цената на газа, който получаваме от Русия.

Такова решение няма да се хареса на руснаците, но ние гоним и защитаваме нашия интерес. “Газпром” си има договор, според който в момента плащаме около 600 долара", заяви новият енергиен министър.

Той припомни, че сега цената на газа се формира на база на формула, която прави пряка връзка между цената на петрола на световните пазари. Когато се вдига цената на петрола, респективно расте и цената на газа. На тази база “Газпром” получава от България годишно около 1,2 млрд. долара.

Трябва да направим така, че тази сума да падне с около 100 млн. долара. Трудно ще им го обясним, но ще си гоним интереса, допълни Делян Добрев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • висшист - 11:24, 23 март

    Кога това момче смята да публикува дипломата си от щатите, за да обори съмненията, че е нова "калинка"?

  • Криптограф - 09:56, 23 март

    Николай Вълканов = ДПС; ПИБ = БКП и “Химимпорт” = ТИМ (Стопанския отдел на ЦК на БКП)...

Напиши коментар

Коментари