неделя, 25 март 2012, 10:56 ч.

Столична реалност

И първолаците в битка за място - четирима за едно

BNews.bg

И първолаците в битка за място - четирима за едно

Четирима първолаци се борят за едно място в елитните столични училища, показа проверка на в. "Монитор". И първокласниците се класират по точки, както децата в забавачката - ако има майка учителка или живее наблизо до школото, или пък родителите му работят наоколо, детето има най-голям шанс да се класира с най-голям брой точки.

Недостигът на места в столичните детски градини през последните години повлече крак и настана криза и за местата за първолаци в софийските училища. Само че тук проблемът е не, че липсват училища, а в това, че родителите предпочитат някои по-елитни школа и се натискат да запишат децата си там. В същото време община и държава плащат за издръжката на училища, които изобщо не се котират и класове стоят с непопълнени бройки

Рекордът в София е четирима първолаци да се борят за едно място в клас в добро софийско училище, съобщава в. "Монитор".

Официалното записване ще започне след 24 май, но родителите вече вият опашки за подаване на молби и документи за прием на рожбата си в първи клас. И въпреки че подаването на заявления започна преди около месец, свободни места в предпочитаните като по-елитни училища в София вече няма.

Заради големия наплив от желаещи към по-елитните школа приемът на първокласниците в училищата и през тази година ще става на базата на събрани точки.

Така всеки ученик трупа рейтинг спрямо точките, които е събрал по критериите за подбор, разработени от школата.

Най-много бонуси дават критериите ,,учителско дете” и ,,близост до сградата”.  

Хлапаците, които имат родител-преподавател и живеят в района на гимназията, покриват тези два показателя и печелят по 20 точки. Толкова точки получава и детето в случай, че има братче или сестриче, което вече учи в избраното училище. Децата със специални потребности се приемат с предимство.

,,Подадените заявления са тройно-четворно повече от местата за прием на първокласници, които предлагаме”. Това съобщи Надежда Николчева, директор на столичното 31 СУЧЕМ ,,Иван Вазов”.

До момента в учебното заведение саподадени над 320 заявки за прием за първолаци, а реалните места са 96. До края на май се очаква в състезанието за чин в школото да се включат поне още толкова кандидат-първолаци.

,,Получава се голям проблем, защото ни се  налага да връщаме родители. Случва се някои от тях дори да влизат в остър спор с мен и да ме питат „защо моето дете не е прието, с какво е по-малко от останалите”, коментира Мариана Закова, директор на 137 СОУ ,,Ангел Кънчев”, в което също две деца се борят за един чин на първолак.

По-амбициозните майки не се спират да използват и добре познатата у нас система на ходатайствата, за да уредят децата си в желаното училище,

но там, където има приети критерии, тя не работи, коментираха просветни експерти пред „Монитор”.

,,Някои училища връщаме стотици ученици, а други едвам попълват бройките си”, каза Закова. Тя обясни как по-слабите школа приемат по 100-150 ученици, а имат капацитет за 600, така държавата плаща ток, парно и разходи за празни етажи.

61 236 първолаци трябва да постъпят в училище през учебната 2012/2013 година. Такъв е броят на децата, които са посещавали подготвителни групи в детските градини и училищата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари