неделя, 15 април 2012, 6:31 ч.

Празник на празниците

Великден е! Христос Воскресе!

BNews.bg

Великден е! Христос Воскресе!

Християнският свят празнува Възкресението на Христос и победата на духовното над тленното. По традиция на Великден се чукаме с червени яйца и ядем козунак, който символизира агнеца божий.

Христос Воскресе! Воистина Воскресе!

Великден е! Празник на празниците за християнския свят. Денят, в който Христос възкръсва от мъртвите след като е разпънат на кръста и погребан. Това е денят, в който духовното побеждава тленното.

По традиция празникът беше предшестван от тържествено богослужение във всички църкви в страната. Точно в полунощ свещениците обявиха Възкресението и поздравиха християните с „Христос Воскресе”.

С „Христос Воскресе”, „Воистина Воскресе”  ще се поздравяваме и през следващите 40 дни.

Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия. Запалената на нея свещ се отнася в дома, за да влезе в него частица от светлината на Възкресението!

Празникът се почита и на трапезата. На нея задължително присъстват символите на Великден – боядисаните яйца и козунакът. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост. Червените яйца, боядисани рано в четвъртък, са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.

Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.

BNews пожелава светъл празник на читателите си, на техните близки и на всички именници!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • ДЕИ - 14:20, 16 апр.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСИ!

 • Дани Николова - 23:27, 15 апр.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 • Христос Воскресе! Воистина Воскресе! - 12:33, 15 апр.

  Това е денят, в който духовното побеждава тленното.

 • Илчо Петков - 09:16, 15 апр.

  Христос Воскресе на всички Приятели!

 • Homo Sapiens - 08:31, 15 апр.

  Днес е просто 15 ти април 2012.Но, както се казва, на печелившите - Честито!

Напиши коментар

Коментари