петък, 20 април 2012, 8:23 ч.
Невидима заплаха
Кога офисът ни разболява?
BNews.bg
Фирма "Тентус" насочи вниманието си към качеството на въздуха, който дишаме в обществените сгради и на работното си място. В някои от най-посещаваните бизнес и търговски центрове, както и в представителни правителствени сгради посетителите и работещите там дишат опасен въздух, наситен с вируси, бактерии и токсични вещества, обясни пред BNews инж. Констатин Цеков, технически ръководител на фирма "Тентус-България".
Инж. Константин Цеков е технически ръководител на Тентус- България ООД от 2008 г. Завършил е Топлотехника (отоплителна, вентилационна и климатична техника) в Технически университет- София. - Специализирал е хигиена, оценка на хигиенното състояние и начини на почистване на вентилационни и климатични инсталации във Виена, Австрия и в Хелзинки, Финландия. Участва в EVHA – Европейската асоциация за чистота на вентилацията.
- Инж. Цеков, фирма “Тентус“ е новатор у нас в една област, за която малко се знае - борба със Синдрома на болната сграда. А той е свързан с непочистени вентилационни системи и климатици. Разкажете за началото и за някой от най-значимите ви проекти?
- Синдромът на болната сграда, известен по света под съкращението SBS - Sick Building Syndrome, се свързва основно със замърсените, непочистени и лошо подържани вентилационни и климатични системи.
В България никой не обръщаше внимание на хигиената на вътрешната повърхност на вентилационните и климатични инсталации. Почти се пренебрегва фактът, че всяка една вентилационна инсталация по време на експлоатацията се замърсява с прах или мазни отлагания, особено в обществените кухни, хотели и заведения.
Тези реалности доведоха до създаването на компанията "Тентус –България", чиято основна дейност е хигиенна инспекция и почистване на вентилационни и климатични инсталациии.
Всяко начинание е трудно, особено в период на криза. Повечето собственици на частни обществени сгради, както и ръководители по техническата поддръжка на държавни и общински сгради не отделят почти никакво внимание и средства за решаване на тези проблеми. А те са така да се каже скрити, както е случаят със замърсените и непочистени вентилационни инсталации. Но след като бъдат запознати от нас за хигиенното състояние, степента на замърсяване и рисковете, се замислят и вземат решение за частично или пълно почистване.
- В какво състояние са публичните и частни сгради, къде положението е най-драматично и за колко време нещата могат да се сложат в ред?
- Нашата фирма насочи вниманието към качеството на въздуха, който дишаме в обществените сгради и на работното си място.
В някои от най-посещаваните бизнес и търговски центрове, както и в представителни правителствени сгради посетителите и работещите там дишат опасен въздух, наситен с вируси, бактерии и токсични вещества.
На всички ни е известно, че държавният обществен сграден фонд е доста стар, с частично подменени вентилационни и климатични системи. Вследствие на дългогодишната им експлоатоция можем само да си представим какво количество прах и замърсявания са се натрупали в тях. Това замърсяване се явява като хранителна среда за вредни за човешкото здраве микроорганизми. Но поддръжката на вентилационните инсталации в държавни обществени сгради е на по-ниско ниво от частните.
По мое мнение за 4-5 г., при добро желание от тяхна страна нещата могат да се сложат в ред. А всъщност това трябва да е регулярен процес, така както правим почистване всяка пролет и есен в нашите домове.
- Какво най-често намирате при почистване на молове, хотели, болници, ресторанти и фирми?
- Замърсяването е три основни вида: запрашаване, събиране на трупове на дребни животни и плесен. Оставени непочистени, въздухопроводите водят до появата на болестотворни организми във въздуха на помещенията - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, както и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества.
Те предизвикват редица оплаквания у тези, които престояват по-дълго в съответната сграда - кашлица, запушен нос, екземи, главоболие и тежки алергии.
От миналогодишните почиствания резултатите са меко казано смущаващи - труп на гълъб в кухненската вентилационна система на престижен ресторант, грамада кестени, затрупали изхода на вентилатор, извеждащ мръсния въздух от голям търговски център, 150 кг мазнини от 20-метрова вентилационна тръба в окръжна болница, непочиствана над 25 години.
- Като експерт, имате ли наблюдения дали все повече пожари у нас се случват не заради небрежност, а точно заради отложено с години непочистване?
- В повечето търговски кухни е създадена организация за периодично почистване само на филтрите и видимата част от кухненските смукатели вследствие на извършваните инспекции от противопожарните служби. Но вътре - клапи, въздуховоди, предпазни решетки и особено вентилатори не са обект на инспекция. Затова там състоянието е трагично. Това се потвърждава и от
все по-честите новини за изгорели частично или напълно заведения за обществено хранене в обществени сгради, вследствие запалване на отложените мазнини и трудното им гасене.
Най-пресните примери са пожар на пицария до зала „Универсиада“, както и особено опасния възникнал пожар в бензиностанция в София.
- Скъпо ли струва изчистването на вътрешната част на климатичните и вентилационни системи от наслоилите се мръсотии, мазнини и пр.?
- Трудност на този бизнес е, че трябва да се върши, без да спира основната дейност на обекта, и обикновено почистването се извършва нощем или в почивни дни. Също,
при проектирането не е мислено за почистване и разбира се липсват ревизионни отвори (отвор във въздуховода, който служи за ръчно и машинно почистване, дезинфекциране, дребни ремонти, инспекция), както се изисква сега с европейския стандарт.
Цената за почистване се определя за всяка една вентилационна система индивидуално.
По-трудни за почистване са старите сгради. Там достъпът до въздуховодите и другите елементи на системите е затруднен, както и при помещенията с голяма височина, затова има техника. По-лесни са новите офиси, най-вече заради достъпа за почистване. Много трудности създават дълго непочистваните сгради –понякога 15-20 г., както и изходящи вентилации на търговски кухни. Те представляват и изключително сериозен риск от пожари.
Често се срещат и неуплътнени външни вентилатори и когато липсват предпазни мрежи, това е мястото в което попадат малки птици и други дребни животинки, които се превръщат в източници на болести и зарази.
За контакти с "Тентус" - България, тел.: 0886 414 191
Коментари
Барак прави всичко за парички - 23:03, 20 апр.
Бараче, що си инструктирал робите да трият 'лошите' коментари. Какво толкова, просто това е най-гнусната селска платена поръчкова статия. Лее се мас от теб барак, иди да пиеш кафе със студентчето от унсс, дето му вършиш услуги. Има да те черпи кафе+фреш ХАХАХахаха КОЛКО ЕВТИН СИ СТАНАЛ Да не би вече да не си на заплатка при Б.Б.
Напиши коментар