петък, 20 април 2012, 19:00 ч.

Без контрол

Киров - на прокурор за финансови злоупотреби в НРС

BNews.bg

Киров - на прокурор за финансови злоупотреби в НРС

Уволнението на съветника на премиера и бивш шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е в резултат на доклад, изготвен от новото ръководство на НРС, който разкрива редица финансови нарушения.Това стана ясно от думите на Росен Плевнелиев, на чието подчинение е службата. Президентът коментира още, че за парите от Сребърния фонд още нищо не е решено.

Бившият шеф на разузнаването е уволнен заради доклад от новото ръководство на НРС, който разкрива редица финансови нарушения.

Това стана ясно от думите на Росен Плевнелиев, на чието подчинение е службата.

"Има доклад, аз съм се запознал със съдържанието му и съм преценил, че той трябва да бъде  изпратен до прокуратурата”, каза президентът. Държавният глава призна, че е останал изненадан от прочетеното в доклада, но не разкри подробности за нарушенията, ставали по времето на ген. Киров.

По неофициална информация става въпрос безотчетно харчене на пари от бюджета на разузнаването, давани за откупи на наши сънародници в плен, но и за сафарита в чужбина.

Нарушенията са по-скоро от финансово естество, потвърди Плевнелиев.

По думите му те са свързани с начина, по който са се отчитали средствата в НРС. Веднага след като се е запознал с доклада, президентът е сезирал премиера Борисов.

Именно министър-председателят в четвъртък незабавно уволни от политическия си кабинет съветника Киров, макар и без да изложи мотиви за това си действие.

"Към момента докаладът показва сериозни пропуски в работата на НРС и лично аз очаквам от новото ръководство на службата да се вземат мерки. Необходими са правила за работа с информацията и с парите в НРС", отсече държавният глава.

Той подчерта, че констатираните финансови несъответствия са станали възможни именно заради липсата на закон, какъвто трябва  да се приеме в най-скоро време и за НРС, и за НСО. Плевнелиев допълни, че не желае да уронва престижа на никого от институцията, включително и на ген. Киров, и очаква от компетентните органи да си свършат работата.

Припомняме, че ген. Киров бе шеф на разузнаването цели девет години. Той бе освободен от НРС в началото на годината, след като президентът Плевнелиев встъпи в длъжност и смени ръководството на службата, но премиерът Борисов го взе в екипа си като съветник по сигурността на мястото на Цветлин Йовчев, който пък стана началник на кабинета на президента.

За Сребърния фонд още нищо не е решено

Още нищо не е решено за Сребърния фонд и инвестираето на средствата от него в държавни ценни книжа, коментира още президентът. Тепърва предстоят дебатите по темата. Плевнелиев съобщи, че ще организира среща в президентството на ръководството на БНБ, което се противопостави на идеята на финансовия министър, с участието на самия Дянков.

"Нека да е ясно също, че българската държава и правителството нямат ликвидни проблеми. България спокойно ще посрещне плащанията по дълга си",

категоричен бе държавният глава. Има също така няколко резервни варианта за осигуряване на средствата за това - от приватизацията на БЕХ и някои други предприятия, каза още президентът.

Заедно с генералитета и министрите на отбраната и външните работи върховният главнокомандващ участва в тържественото честване на 100 г. Военна академия "Георги С. Раковски".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • 777 - 13:25, 21 апр.

  Пешко, човек може да бъде оправдан, ако въобще е имал и най-малка вина, какъвто ми се струва е този случай!

 • hi - 12:04, 21 апр.

  Всичко ще излезе кьор фишек.... Много шум за нищо! Ще изслушаме и другата страна и нещата лека полека ще си дойдат по местата.

 • Пешо - 09:13, 21 апр.

  Няма страшно. 100% е оправдан.

 • Новият - 08:03, 21 апр.

  Двойна и тройна гуша как се прави? С много агънца и прасенца поляти обилно с добро винце? Тия свинчоци от снимката само туй са правили за полза роду! На Гоце гушата е същата!

 • Алекс2 - 07:09, 21 апр.

  Хубави български левенти ...да са ни честити тия хубавци

Напиши коментар

Коментари