събота, 28 април 2012, 13:17 ч.

Общ фундамент

Българи донесоха християнските ценности в Русия!

BNews.bg

Българи донесоха християнските ценности в Русия!

Руският патриарх Кирил се срещна последователно с президента на България Росен Плевнелиев, председателя на парламента у нас Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Пред държавния глава патриархът на Москва е заявил, че българи са занесли християнските ценности в Русия.

Точно в 12 часа на обяд в събота патриархът на Русия Кирил влезе в Президентството

за закрита за медиите среща с държавния глава на България Росен Плевнелиев.

Общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа, подчертаха президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, съобщават от президентската пресслужба.

По време на срещата патриарх Кирил посочи, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство. „Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а

първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”,

подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред, изразиха надежда двамата.

Веднага след като приключи срещата на Негово Светейшество Кирил с Плевнелиев, патриархът се отправи към парламента, където да се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, отново при закрити врата.

Духовният глава на Руската православна църква получи като подарък икона на Св. Иван Рилски,

връчена му от ръководителя на Постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие Волен Сидеров. От своя страна пък патриарх Кирил дари на Цачева великденско яйце и книга за дейстността си през 2011г.

По време на разговора Цецка Цачева изрази задоволството си от посещението на патриарх Кирил в българския парламент, съобщиха от пресцентъра на институцията. Тя отбеляза, че църквата и парламентарните институции имат

обща мисия - да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности.

Самата Цачева винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква,  подчерта тя и допълни, че е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим. Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви.

Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност.

Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

След парламента Н. Св. Кирил се отправи към Министерски съвет, където бе лично посрещнат от премиера

Бойко Борисов за срещата си с него. По традиция министър-председателят целуна ръка на духовника, размениха си дарове и двамата заедно влязоха в сградата, за да проведат разговора си.

По време на срещата си премиерът Борисов и патриархът обсъдиха добрите връзки между Българската и Руската православни църкви.

Най-тържествената част от идването му у нас ще е в Пловдив, където височайшият гост отива още тази вечер и първо ще бъде качен на паметника на Альоша. Градът под тепетата ще посрещне патриарх Кирил със 7 топовни салюта.

„С радост стъпих на българска земя. Днес започва мирното ми посещение в братска България след избирането ми

за Патриарх на Русия”, отбеляза патриарх Кирил в петък, след като кацна на Летище "София". „Пожелавам мир и просперитет на България, нарастване и укрепване на Българската православна църква. Нека мирът и благополучието да са над тази забележителна земя и над българския народ”, отправи благословението си патриарх Кирил.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Дора - 20:35, 29 апр.

  Българи донесоха християнските ценности в Русия! А руснаците унищожиха всичко християнско в България като започнаха от БПЦ. КОлко много избити истински български православани от руските сатанисти и колко много комунистически сатанисти - митрополити в БПЦ. Те не са нашата, истинската, българската православна църква.

 • Есса - 17:42, 29 апр.

  Един контрабандист целува ръка на друг контрабандист! Едно комунистическо ченге от КГБ си е дало мазната китка, на един български милиционер и се кефи ехидно на низостта на Бонго, склонил коленопреклонно обръсната кратуна пред руската мафия.. Горката България!

 • boris - 04:45, 29 апр.

  Всичко става по Божия воля! Така ,че имаите повече ВЯРА!

 • Мунчо - 21:27, 28 апр.

  Църковната мафия си гостува с политическата мафия за размяна на капитали. В България дали остана владика без Ролекс и патриарх без мазерати.

 • Чоко - 21:17, 28 апр.

  И какви са християнските ценности ? Да носиш 3 кила злато на челото си ? 1 кг. златен ланец и да се возиш в черен мерцедес ? Религиите са заблуда. А ценностите са общочовешки. Религиите ги използват, за да ви прилъжат в лоно си, за да ви контролират и източват. Мислете с главите си и не се осланяйте на сляпата вяра.

 • Незначителен - 18:54, 28 апр.

  Големи хубости сме си разменили - ние християнството те комунизма. Те ще се оправят, за нас незнам

 • Димитър - 16:16, 28 апр.

  А вие донесохте в България болшевишкият сатанизъм и толкова кръв и мъка за българският народ. В ада ще горите за това което сторихте на хората по света , руски сатанисти.

Напиши коментар

Коментари