сряда, 09 май 2012, 7:32 ч.

Богата програма

9 май – Ден на Европа

BNews.bg

9 май – Ден на Европа

Специален акцент тази година ще бъде 5-ата годишнина от приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз.

По традиция Информационното бюро на Европейския парламент в България организира поредица от събития, посветени на Деня на Европа 9 май.

Специален акцент тази година ще бъде 5-ата годишнина от приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз.

Централното събитие ще бъде публичната дискусия „5 години в ЕС — през красивите умове на България“, която ще се проведе на 9 май от 11  часа в криптата на храм-паметник "Св. Ал. Невски".

Дискусията ще бъде открита от министъра на външните работи на Република България Николай Младенов. В последващото обсъждане участие ще вземат проф. Андрей Пантев, Андрей Райчев, Камен Донев, д-р Любомир Канов, Любен Дилов-син, които ще представят своята гледна точка за членството на България в ЕС. Събитието се организира в партньорство с "Паневропейския съюз — България".

Точно в 12 часа, пред Народния театър „Иван Вазов“ и в още 27 града из цялата страна 30 училищни и общински оркестъра ще изпълнят европейския химн - "Одата на радостта“

из Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Еврокомисар Кристалина Георгиева ще дойде да окуражи и подкрепи децата-музиканти.  През целия ден пред Народния театър в София ще бъде разположен и информационен щанд на Информационното бюро, посветен на 9 май и дейността на ЕП.

 Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба „5 години членство на България в ЕС“, която може да видите пред Народния театър „Иван Вазов“ от 7 до 13 май и фотоизложба „Европейският парламент: Брюксел — Страсбург — България“ от 7 до 18 май в Столична библиотека.

 Специално за 9 май, Информационното бюро на ЕП в България издаде и безплатен вестник "Поколение Европа", посветен на Европейския съюз, Европейския парламент и

най-актуалните теми от европейския дневен ред. Вестникът е написан изцяло от екип от 13 студенти, които бяха подбрани след конкурс за есе, в което участие взеха близо 130 кандидати. Вестникът ще бъде раздаван на всички публични събития, посветени на 9 май, във всички български университети, както и от партньори на ЕП и ЕК.

Припомняме, че  на 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж.

С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейската общност, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа.

От тогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари