петък, 01 юни 2012, 13:56 ч.

Вземете мерки!

Фирми и чиновници работят в болни сгради

BNews.bg

Фирми и чиновници работят в болни сгради

"Синдромът на болната сграда" е един от съвременните бичове на обществото, но проблемът все още се осъзнава от малцина. В много обществени, бизнес сгради, заведения, културни институции и др. не е правено почистване на вентилационните и климатични инсталации от десетилетия. Това е пагубно за хората, които работят в тях или ги посещават. Опасно е и за самите сгради, защото рискът от пожар и други проблеми се увеличава значително, казва Петко Хлебаров от Асоциацията на фирмите за хигиена на вентилационни и климатични инсталации. Според него чиновници и фирмени служители работят ежедневно и дишат изключително мръсен въздух в опасни за здравето "болни сгради".

Петко Хлебаров е член на УС на Българската асоциация на фирмите за хигиена на вентилационни и климатични инсталации и един от създателите й.  По професия е икономист. Отговаря за маркетинга, връзката с институциите и медиите. Асоциацията е член на Българската стопанска камара.

-    Г-н Хлебаров, вече трета година асоциацията работи за популяризиране на проблема „Синдром на болната сграда”, както и за рисковете от непочистените вентилации и климатици на офиси, ресторанти и публични сгради. Може ли да се каже, че проблемът е по-разпознаваем, отколкото в началото?

-    Чувствам се леко оптимист, защото в първите години беше изключително трудно - собственици, мениджъри и служители нямаха представа за какво става дума. Напоследък нещата се пораздвижиха и там, където вече сме работили, отново ни звънят и ни търсят. Което означава, че хората вече разбират, че почистването на сградите, което се прави, носи ползи за тях, както и за персонала, който работи там.

Заслуга за този напредък има и качеството на нашата работа, защото ако дори веднъж почистването на въздуховоди и климатични инсталации не се направи както трябва, втори път няма да има.

В нашата работа сме избрали и друг важен подход, който включва безплатно проучване на обекта.

Огледът на помещенията е за сметка на фирмата, която го прави. Огледът дава обстойна информация за състоянието на вентилационни и климатични инсталации, кухненски блокове. Това създава доверие между нас и нашите потенциални клиенти, които се убеждават, че имат насреща си професионалисти.

Ето защо мисля, че навлизаме в по-различен етап от развитието на асоциацията. Могат да се организират много дни на чистотата, но те обхващат само видимата страна. А когато 8 часа от деня се прекарват в офиса, все по-логичен става въпроса: „Какъв въздух дишаме зад бюрото, каква е запрашеността на работното място?”.

- Кои са фирмите и организациите, които обръщат внимание на този проблем и са търсили услугите ви?

- Ще спомена „ Шератон”, „Централни хали”, МОЛ-Пловдив, болници, заведения и много още други обекти. Добре е, когато все по-голям брой клиенти осъзнават, че не трябва да се оставя да се натрупват проблемите, а регулярно да се прави цялостно почистване на въздуховоди, климатични инсталации, кухненски блокове.

- Как е регламентиран този въпрос на европейско ниво?

- ЕК подготви евродиректива за хигиената на публичните сгради, но тя има препоръчителен, а не задължителен характер. Българската  агенция по стандартизация и метрология не си направи труда дори да преведе този документ на български, а го остави на английски на сайта си.

След дълга битка с институциите у нас, в момента желанието ни е да се промени текст от Наредба 7, която е за безопасни и здравословни условия на труд.

По този повод предишни екипи на министерствата ни отговаряха или напълно формално, и с огромно закъснение и отговорът често съдържаше невярна информация - препращаха ни към текстове, които или ги няма, или текстовете нямаха нищо общо с обсъждания проблем, което ни обезкуражи до известна степен. Проблемът е, че без нормативен документ не се упражнява контрол.

-    Скъпа услуга ли е цялостното почистване на климатични и вентилационни системи?

-    Не, близо 75 на сто от почистването на климатични и вентилационни системи е механизирано. Практиката показва, че наистина нашите клиенти се притесняват за финансовата страна и един от първите въпроси е свързан с цената. Най-често ги чуваме да казват: „Ама, кажете някаква ориентировъчна цена”. Непрофесионално е да се даде цена, преди да се види състоянието на обекта.

Защото има и друг момент. Ако състоянието на вентилационната или климатичната инсталация е добро, ние не чистим там. И сме достатъчно коректни с нашия клиент и му го заявяваме в прав текст, че на този етап почистване не се налага. Когато не се налага, не се прави почистване.

-    Кои са модерните начини за почистване на инсталациите и колко време е необходимо?

-    Както вече казах, преди да се пристъпи към същинското почистване е необходимо да се извърши един или няколко обстойни огледа на вентилационната инсталация, за да се установи степента й на замърсеност.

Огледът става визуално с миникамера, която се поставя в определени точки на въздуховодната мрежа,

а също и с други уреди, които дават данни за количеството прах в грамове за квадратен метър. Правят се и проби за акари (хранителна среда за микроорганизми), за да се установи концентрацията на плесени и други спори на квадратен метър. Огледъте важен, за да се състави подробен план за почистване и да се определи най-ефикасния метод.

Почистването се улеснява, когато се предоставят чертежи на използваната вентилационна инсталация, но това се случва рядко поради честите ремонти, при които промените в тях не се нанасят или чертежи изцяло липсват. Огледът, както вече посочих, е напълно безплатен.

Според степента на замърсеност методите на почистване биват сухи и мокри.

При сухия вариант се използва въздух под налягане, с прахосъбирателна машина, комбинирани машини за чистене с четки с едновременно подаване на сгъстен въздух, дезинфектанти и разтворители, с механично задвижвана четка и прахосъбирателна машина с маркуч и филтърна система. При мокрите методи се разчита на ръчно почистване с разтворител или механично почистване.

Времето за почистване е пряко свързано с големината и сложността на вентилационната система. Трудност при тази дейност е, че трябва да се върши, без да спира основната дейност на обекта, и обикновено почистването се извършва нощем или в почивни дни.

Често при проектирането не е мислено за почистване и разбира се липсват ревизионни отвори (отвор във въздуховода, който служи за ръчно и машинно почистване, дезинфекциране, дребни ремонти, инспекция), както се изисква сега с европейския стандарт.

- Кога е най-добре да се направи  почистването?

- Работи се дискретно, в повечето случаи нощно време, за да не се пречи на оперативните функции на съответния офис, магазин, цех, заведение и пр.

Освен това не се започва почистването наведнъж в целия обект - ако трябва да се почисти климатичната инсталация на голям обект, вървим етаж по етаж. Защото сме наясно, че не можем да блокираме дейността на фирмата, само защото трябва да почистим сградата за 7 дни например. Правим нещата поетапно и така не създаваме допълнително проблеми на нашите клиенти.

За нас по-скоро трудното е да обясним на отговорните лица колко е сериозен проблема с т.нар. "синдром на болната сграда".

Когато видят какво сме открили във вентилационните и климатични инсталации, те осъзнават колко са важни подобни почиствания.

Има изложбени, концертни, театрални зали с тонове плесен и микроби, които са се наслоили, тъй като не е почиствано от пускането на сградите - от десетилетия.

И това е вредно и опасно, не само за работещите, но и за посетителите, които прекарват време в такава замърсена среда.

Задължително е да се почистват административни и обществени сгради -  конгресни и изложбени центрове, спортни зали, театри, където се събират много хора. Разбирам, че е  криза, но мисля, че въпреки всичко не е чак толкова скъпо, че да не се направи.

- Какво събрахте от „болните” сгради ?

- През годините асоцииацията събра шокиращи примери за т.нар. "синдром на болната сграда" при почистването на молове, хотели, болници, ресторанти и предприятия.

Трупове на птици в кухненската вентилационна система на не един и два ресторанта,

грамада кестени, затрупали изхода на вентилатор, извеждащ мръсния въздух от голям търговски център, 150 кг мазнини от 20-метрова вентилационна тръба в окръжна болница, непочиствана над 25 г. Същото е положението е в много заведения за обществено хранене. Нека да бъдем наясно, че

при подобно натрупване на боклуци в инсталациите и най-малката искрица, може да предизвика голям, разрушителен пожар,

както се случва все по-често. Не искам да правя сензации, но истината, че въпросът, който се налага е: „Как е могло да се стигне дотук?”

Уебсайт: www.tentusbg.com

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари