сряда, 27 юни 2012, 11:17 ч.

Краят на Голямата

Свобода Бъчварова издъхна в Бразилия

BNews.bg

Свобода Бъчварова издъхна в Бразилия

На 87 години почина Свобода Бъчварова - сценаристка, редакторка и писателка, едно от големите имена в киното ни.

Почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова,

съобщиха от семейството й.

През последните 23 години Бъчварова живя  в Бразилия, където и издъхна след мъчителен едноседседмичен престой в болницата след кръвоизлив.

Свобода Бъчварова е родена в Благоевград на 11 януари 1925 г. в семейство на левичари, което същата година емигрира в Австрия, през 1926 година — във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. Именно тогава Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ий - костна туберкулоза, оставя недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и тогава петгодишната Свобода се завръща у нас с майка си. След 9 септември 1944 г., след като майка ѝ Александра (по-известна като Саша Маркова) взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, Свобода заминава за Ленинград като надъхана студентка по естетика.

Там тя се сблъсква очи в очи със сталинския терор, с репресиите срещу съветската интелигенция,

научава за ГУЛаг. Започва да чете големите руски религиозни мислители, като Бердяев, Булгаков, Соловьов. Тъкмо тогава, както по-късно споделя, Свобода Бъчварова започва дълбоко да се съмнява в марксизма.

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. Тя живее при нея от 1989 г. Както сама разказваше, с мултинационалното си семейство говорела на френски, английски и португалски.

У нас романите й предизвикват огромен интерес, а много от тях намират път към екрана

и служат за основа на някои от най-обичаните български филми. Свобода Бъчварова е автор на романите „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел". Тя беше един от петимата сценаристи на сериала "На всеки километър"

Като създател и ръководител на легендарния творчески колектив "Хемус", тя дава път на творби на Людмил Стайков, Вили Цанков, Методи Андонов, Христо Ганев и Бинка Желязкова. Приема и поддържа проектите на Христо Христов, Любомир Шаралиев, Иван Андонов, Никола Рударов, „Лачените обувки на незнайния воин“ на Рангел Вълчанов, детските филми на Иванка Гръбчева.

Свобода Бъчварова е съсценарист, заедно с режисьора Георги Дюлгеров и актьора Руси Чанев, на филма "Мера според мера",

основан на романа ѝ "Литургия за Илинден".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • наблюдател - 23:35, 27 юни

    Бог да я прости! Добре си е поживяла.

  • българче - 15:07, 27 юни

    живя си добре като комунист през социализма, който се е съмнявал дълбоко в марксизма, а после си е живяла още по-добре като капиталист при капитализма далеко от "милата" посткомунистическа и аванкапиталистическа Родина.

Напиши коментар

Коментари