събота, 30 юни 2012, 15:08 ч.

Туристическа атракция

Откриха подводен квартал в Черноморец

BNews.bg

Откриха подводен квартал в Черноморец

Археолозите откриха подводен квартал при разкопките на нос Акин край Черноморец

Подводен квартал откриха археолозите от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, при разкопките на нос Акин край Черноморец,

съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, за Фокус.

При разкопките по правителствената програма „Виа Понтика” на нос Акин, един от трите носа на град Черноморец, археологът доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на НИМ, е открил

мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, и продължение на крепостната стена в морето.

Стената е запазена на доста голяма височина и се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина.

Археолозите вече са установили, че

става дума за ранновизантийската крепост Кримна,

която е била разположена на това място, разказва Димитров. От началото на Първата световна война до преди две – три години, крепостта е била в чертите на военно поделение и затова не можела да бъде изследвана от археолозите.

„Запазената на сушата територия на крепостта обхваща близо 40 декара. Крепостната стена е по-дебела дори от созополската. Размерите на созополската са от 1,8 м до 2,2 м, а тази навсякъде е запазена на широчина 2,6 метра. Намерените монети показват, че стената е изградена от император Анастасий около 513 г., доукрепявана е от император Юстиниан през следващите десетилетия, и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583 – 586 година, когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена”, каза Божидар Димитров.

Известно е, че от V в.пр.н.е. до наши дни, в рамките на т.нар. новочерноморска трансгресия морето повишава нивото си с темп от 1,4 мм до 4 мм годишно. По крайбрежието, част от което е и крепостта край град Черноморец, според един български академик, потъването е най-голямо – 4 мм годишно.

От построяването на крепостта до наши дни са минали около 1500 години, което означава, че в тази част на крайбрежието морето е повишило нивото си с 6 м досега, а квартали на Несебър и Созопол също се намират под водата.

Засега този новооткрит подводен квартал на един черноморски град, е единственият по Черноморието и би могъл да се превърне в прекрасен обект на културно-историческия туризъм, каквато е и целта на програмата „Виа Понтика” – смята шефът на НИМ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари