сряда, 04 юли 2012, 12:53 ч.

Човечеството ликува

CERN откри „божествената частица“

BNews.bg

CERN откри „божествената частица“

Учените от CERN откриха Хигс бозона след 50 години търсене, информират възторжено световните агенции.

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) обявиха на очакваната с трепет конференция на физиците в Мелбърн, че са открили нова частица, чиито свойства са последователни с тези, които се очакваше, че принадлежат на Хигс бозона.

Съществуването на "божествената частица" беше обяввено от ръководителите и на двата екипа - CMS и ATLAS.

Така откритието беше потвърдено от два независими екипа, които анализираха данни, получени по различен начин.

Научното тъсене на частицата отне на човечеството половин век.

Съществуването на Хигс бозона е предположено от Питър Хигс и други теоритични физици през 1964 г. и е ключов в Стандартния модел – цялостната теория за функционирането на вселената, разработен от Айнщайн.

Присъствието на 83-годишния днес Хигс на представянето на резултатите бе особено трогателно. Той се просълзи, докато учените обявяваха откритието. Ученият има шанса да е от малцината теоритични физици, доживяли доказателството на теорията си. А изпробването на тази бе осъществено с невъобразимо сложни и скъпи експерименти.

Днес обаче, вече имаме основания да смятаме, че

именно тази частица е придала маса на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е направила възможни образуването на звездите и планетите и появата на живот.

Доказателството за съществуването на Хигс бозона е най-големият напредък от десетилетия насам в разбирането ни за това как работи вселената.

Това е само началото на изучаването на "божествената частица". Изследванията ще продължат в Големия адронен колайдер до ноември тази година. След това ще има дълга техническа пауза от 20 месеца и към края на 2014 ще заработи с енергия, близка до максималната възможна за техниката, от 14 TeV (14*10¹² електронволта).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ardo - 20:07, 04 юли

    Пълни глупости и безсмислици на търкалета, с които група аутсайдери наречени - физици, които си мислят че са равни на Бога, оправдават жалкото си съществуване...

  • Хигс частицата - 16:17, 04 юли

    "Представете си полето на Хигс като зала пълна с журналисти, разположени на равни разстояния. В залата влиза непозната частица и преминава през полето от журналисти със скоростта на светлината – т.е. частицата е с нулева маса и преминава през полето без да "закачи" някои от другите частици и остава без маса. Ако обаче в залата влезе някоя известна частица, журналистите ще я наобиколят, тя ще се забави и натрупа маса. Видяхте го когато в залата влезе Питър Хигс – всички го наобиколихте и той стана много, много тежък. Това струпване на журналисти е Хигс бозонът. Ето това е физика на елементарните частици без нито едно уравнение"Масата на Хигс частицата е 100 до 200 пъти от тази на протона и съществува по-малко от милиардни и милиардни от секундата, преди да се разпадне на други частици.

  • британския физик Питър Хигс - 16:11, 04 юли

    .... Според тази теория пространството е пълно с полета на Хигс и взаимодействайки си с тях, частиците придобиват маса.Частиците, които силно си взаимодействат, са тежки, а тези, които имат по-слаб сблъсък – леки. Полето на Хигс има минимум една частица, свързана с него – бозон на Хигс.

Напиши коментар

Коментари