четвъртък, 19 юли 2012, 13:15 ч.

Оцелял

И втори българин, ранен от бомбата

BNews.bg

И втори българин, ранен от бомбата

Втора българка се оказа сред пострадалите при атентата на бургаското летище. Тя е била изписана преди около час от болницата в града, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Втори наш сънародник е бил сред ранените от бомбата на камикадзето,

което се взриви на Летище Бургас. Пострадалата е жена, която е с перфорация на тъпанчето на ухото и е била допреди час на лечение в отделението „Уши, нос, гърло“ на бургаската болница. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, което уточни, че ранената ни сънороднична вече е изписана и изпратена за домашно лечение

Българката е работила в туроператорската фирма на взривения автобус. Атанасова обясни, че по преценка на израелските лекари, пристигнали през нощта, с правителствения самолет обратно за родината си са били изпратени 32-а от ранените, като един от тях е в по-тежко състояние, но то позволява преместването му.

У нас остават да се лекуват трима израелски граждани, които също ще бъдат посетени от тамошни лекари.

Става дума за две жени и един мъж на видима възраст 22-23 години, които са настанени във ВМА и в „Пирогов“.

По думите на Атанасова мъжът, който е в „Пирогов“, е с 55% изгаряния с множество травматични наранявания, счупен таз,

счупена подбедрица и пострадало око. Израелката, която е с него в „Пирогов“, е с тежка мозъчна травма и мозъчен оток. Другата жена, която във ВМА, е с тежка гръдна и коремна контузия, разкъсан черен дроб и диафрагма и е претърпяла операция още снощи в Бургас.

И тримата са със стабилни жизнени показатели, но все още съществува опасност за живота им.

Сред транспортираните в Израел са и двете бременни жени, които веднага вчера са били прегледани в АГ-отделението на бургаската болница, където е установено, че са наранени само крайниците им, а за плода няма опасност.

Общо девет линейки са потеглили от Бургас и околните градчета минута след подаването на сигнала

в 17:27, постъпил на телефон 112. От бургаската спешна помощ са потеглили четири линейка, 2 от Несебър и по една от Поморие, Айтос и Карнобат. Първите четири линейки пристигат на 11-ата минута след сигнала, в 17:38.

Извън това още три частни линейки са се отправили към инцидента.

Атанасова специално благодари на лекари, които са се намирали във или около Бургас, които са били в отпуск, но са го прекъснали и са отишли в болницата, за да помагат. Сред тях и специално на проф. Николай Петров от ВМА, както и на екипите от Варна и Стара Загора, които са се отзовали да помагат на бургаските си колеги.

Бързата, професионална и адекватна реакция на всички медицински екипи ми дават основание да се гордея, че съм министър на здравеопазването, каза развълнувана Атанасова.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари