вторник, 31 юли 2012, 12:18 ч.

Безпощадна!

Политиката ни разочарова Мозер и в Америка

BNews.bg

Политиката ни разочарова Мозер и в Америка

Слава Богу, че има скайп! Така Анастасия Мозер възкликва на въпроса следи ли политиката в България. Земеделската лидерка от години живее в Америка и наблюдава изкъсо процесите у нас. В разговор с BNews призна, че е разочарована от политиката и се надява партията й да влезе в парламента, за да помогне на земеделците.

Една от емблемите на прехода, земеделската лидерка Анастасия Мозер, от няколко години живее в Америка

далеч от активната политика и партийните боричкания. Във Вашингтон тя обитава къщата на родителите си, която, признава, е останала занемарена през годините на политическата й кариера в България. Там я е отвел и малък здравословен проблем – подмяна на ставите на краката.

Но така или иначе

от няколко седмици Мозер, която е и почетен председател на партия „Обединени земеделци”, е в България и се съгласи да разговаря с BNews

за живота си в Америка, за промените в страната и в политиката.

Съжалява, че българската диаспора в Америка не е единна и че дори и църквите там са няколко. Самата тя прекарва времето си във Вашингтон в четене и в компанията на едно котенце. „Мисля си за него доста често, но то е добре, оставила съм го в добри ръце”, разказва Мозер.

Категорична е, че Америка е великолепна държава. Харесва разнообразието на природата и американците.

„Винаги ще ви помогнат, когато имате нужда, без да чакат да сте им благодарни цял живот”, убедена е тя.

Благодарна е на Щатите за много неща – приютяват родителите й, дават й образование и я срещат със съпруга й, който загуби преди няколко години. „Бяхме заедно 34 години, което не е никак малко”, казва тя и си спомня невероятното му чувство за хумор.

Разбира се, скорошният атентат на летище Бургас, също се вмества в темата за Америка. Той я заварва тук и както всички останали, а тревожи.

Съжалява за това, че България влиза в новините именно с тази тема

и то при положение, че е страна, доказала своята толерантност към малцинствата. В Америка също всички са в напрежение заради възможни атентати, но са свикнали да не живеят като в буркан, категорична е земеделката.

Тя не пропуска да разкаже, че полицаи има на всяка крачка, но те вършат и други неща – обикалят кварталите вечер и следят за нарушения и нередности.

„Ако си забравите ключа и трябва да си влезете в къщите, те идват и ви помагат”

добавя още Мозер.

Макар и в далечна Америка, Мозер не престава да следи изкъсо политиката у нас.

„Слава Богу, че има скайп”, възкликва тя на въпроса информира ли се за процесите тук.

Новините получава от няколко източника, най-вече от хората в партията си, но и от странични, за да може да оформи своето мнение.

Разказва, че българската политика й се вижда променена, но не към по-добро.

„Изникват най-различни безсмислени партии от богати хора или от хора, които искат да станат богати”

прави безпощадния си анализ тя. Признава, че й е много тъжно за това, което става в така нареченото демократично пространство. „Противоречията между СДС и ДСБ са нещо лошо, защото в този момент, когато силите трябва да се консолидират, не е хубаво те да се разделят”, съветва един от бившите лидерите на десницата.

И не крие: „Донякъде съм разочарована от това, което става в политическата сфера, защото то пречи на развитието на България”. Силно се надява, че

така нареченият политически елит ще съзре опасността от един парламент, в който няма представители на традиционната десница. 

Иначе признава, че не познава новият председател на СДС и добавя: Разбирам, че и много други хора не го познават. За Кунева е безпощадна – напъните й за овладяване на десницата са смешни. На Борисов отчита, че се опитва да постигне нещо, но то не е достатъчно.

Почетният председател на обединените земеделци не пести и похвали, когато има за какво. Така, например, тя е категорична, че

една от хубавите промени в България са по-добрите пътища. 

„Когато пътувахме преди – от дупка на дупка, но сега са по-малко. Една държава се изгражда около пътищата си, но съжалявам, че все още няма готови цели магистрали, поне до Бургас или Варна. Разбирам, че и това бавно, но славно се придвижва”, казва тя.

В същото време отчита, че при завръщанията й в България хората не й се хвалят, че живеят много добре и че българите продължават да работят за жълти стотинки. Отчита незавидно положение и на българския земеделец и се надява в следващия парламент партията й да има депутати, за да се бори за правата му.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Цвъки - 13:25, 31 юли

    Интересно ми е, тази жена с какви очи се показва наново в медийното пространство?!

Напиши коментар

Коментари