понеделник, 06 август 2012, 20:34 ч.

Позитивна тенденция

Имаме все повече деца и това е прекрасно

BNews.bg

Имаме все повече деца и това е прекрасно

Имаме все повече деца и това е прекрасно, казва кметът на "Младост" д-р Цвета Авджиева. По професия тя е лекар, а една от специалностите й е „педиатър”. Другите са „Социална медицина и обществено здравеопазване” и „Здравен мениджмънт”. Била е главен лекар и управител на 25 ДКЦ.

Нарекохте столичния „Младост” "Млад, модерен, мъдър". Може ли това да се приеме за девиз на района?

Тези думи сме записали на герба на района.

Какво бихте добавили към визитката на „Младост”?

Разбира се, на първо място е метрото. Затрудненият достъп до центъра беше голям проблем. С откриването на метростанцията на Околовръстния път и на надлеза над бул. „Сахаров” до голяма степен ще се облекчи трафикът.  

Вие сте лекар. Няма ли да загубите връзка с професията след 4-годишен кметски мандат?

Не мисля да прекратявам връзките си с колегите и  професията. Вероятно след края на мандата ще се ангажирам с организация на здравеопазването.

Създадохте Обществен съвет, който е с консултативни функции.  Кой влиза в него, какъв е принципът за участие? След като няма други правомощия, структурата не е ли проформа?

Не е проформа. Учредихме Съвета на 29 май т.г. и веднъж месечно – последния вторник, провеждаме заседания. Предварително обявяваме дневния ред на сайта на района. За участие в срещите каним всички. На първия съвет например обсъдихме приоритетен за района въпрос – за  транспорта. На втория – за детските градини. Участва и неправителствена организация на младите майки.  На всяко следващо заседание в качеството си на кмет съм длъжна да информирам членовете на Обществения съвет за направеното по взетите решения. 

„Младост” е районът на панелните сгради. Световният опит показва, че чрез саниране и боядисване блоковете може да се превърнат в нещо модерно. С какво би могла да съдейства общината в това отношение?

Въпросът ще бъде постоянна точка и в заседанията на Обществения съвет. До септември Столична община, която е активен партньор на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще  предложи три бонуса за кандидатстващите за саниране блокове. Ще се разработят 12 типови проекта, които ще се предоставят безвъзмездно. Всеки блок, който се включи в програмата „Зелена София”, ще бъде освободен от такса за разрешение за строеж.

Да изясним всичко това на хората е една от основните ни задачи. Всеки месец ще каним домоуправители и жители на района, за да стимулираме този процес и да ги информираме за хода на проекта, така че  да участват повече хора. 

Започна ли работата по ремонтите на училищата и детските градини и достъпа към тях? Имате ли график за тези дейности?

Започна и в момента се работи в две училища. Предстои обявяването на обществените поръчки. Изпратили сме писма до директорите на училища и детски градини с делегирани бюджети. Очакваме от тях отговор дали желаят сами да правят ремонтите. Предстои обявяването на конкурси за обзавеждане на две детски градини, както и за осигуряване на храната в едно ОДЗ.

Осигурени ли са места за предучилищна подготовка на 5-годишните? След 2 години трябва да влязат в предучилищните групи и четиригодишните. Ще стигне ли времето, за да се осигурят необходимите условия?

Да, местата са осигурени. Разкриваме по две нови групи за 5-годишни деца в 17. и 64.ОДЗ. Предучилищни групи ще има и в 10. и 39. СОУ. Общият брой на записаните 5-годишни деца е 944. А на родителите на 359 деца, които не са обхванати в тези групи, изпратихме писма с молба да се свържем с тях. Оказва се, че голяма част от тези деца са настанени в предучилищни групи в други райони. Най-често това става по месторабота на родителите.

Надявам се да ни стигне гратисният период за четиригодишните. Предстои освобождаване на сградата на частното училище „ЕСПА”. Това е добър сграден фонд, който ще използваме.

В „Младост” има все повече деца, което е прекрасно. Длъжни сме да им осигурим необходимото за качественото им обучение.

Столичният район „Младост”

Район „Младост” в София е на второ място по големина след другия столичен район – „Люлин”. „Негови” са Бизнес паркът на София, институти на БАН, много от големите вериги магазини, специализирани болници. В района има 10 училища и 18 детски градини.  

При последното преброяване са регистрирани 114 хиляди жители. Но според кмета на района д-р Цвета Авджиева реалният им брой е около 120 хиляди.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Тотьо - 22:17, 13 авг.

    Има , ама все мургави и това е прекрасно .

Напиши коментар

Коментари