петък, 10 август 2012, 9:13 ч.

Дамоклев меч от Брюксел

Грози ни глоба за ферибота Силистра-Кълъраш

BNews.bg

Грози ни  глоба за ферибота Силистра-Кълъраш

България и Румъния може да понесат сериозни финансови санкции от Брюксел, ако час по-скоро не бъде пуснат в експлоатация фериботният комплекс между Силистра и Кълъраш.

България и Румъния са на път да понесат сериозни финансови санкции от ЕС, ако час по-скоро не бъде пуснат в експлоатация фериботния комплекс между Силистра и Кълъраш.

Съоръжението, в което са вложени десетки милиони европейски средства,
стои под ключ, а двете страни са в безизходица.

Фериботната линия е замразена вече 3-та година заради неразбирателство между концесионерите от двата бряга на Дунав, съобщи БНТ. Това доведе и до решението на правителството за прекратяване на 35-годишния договор с българския концесионер.

"С решение на МС от 4 май т.г. е прекратен концесионният договор. В началото на юни месец предметът на концесия, т.е. фериботният комплекс беше предаден на Пристанищна инфраструктура, което означава, че нямаме нито превозвач, нито концесионер", заяви Николай Димов, областен управител на Силистра.

Останала без превозвач, българската страна отново седна на масата на
преговорите с румънските власти за търсене на изход от създалата се ситуация. Оказва се обаче, че интерес от български превозвач няма.

Спасението е линията да се обслужва само от румънския концесионер,

но при едно условие - трафикът на тежкотоварни автомобили от Силистра към северна Европа да бъде пренасочен към плавателното съоръжение.

"Нямаме правна възможност да ограничим тежкотоварния трафик, който е в рамките на километър  и 200 метра, който преминава през уличната мрежа на град Силистра и стига до ГКПП, тъй като се касае за републиканска пътна мрежа, обясни Николай Димов.

"Остава да се намерят най-добри решения за икономическа изгода и за намиране на оператор и от двете страни', юаяви и Даниел Щефан от Окръжния съвет в Кълъраш.

Усилията за търсене на взаимоизгодно решение продължават и през следващите дни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Conyers - 17:23, 03 февр.

    That's an inegnious way of thinking about it.

Напиши коментар

Коментари