понеделник, 13 август 2012, 15:01 ч.

Кастрят Ботев!

Беснеещият турчин и момата за женене – аут от учебника

BNews.bg

Беснеещият турчин и момата за женене – аут от учебника

Да изхвърлим ли Ботев от учебниците по литература, пита издателство „Просвета“ Комисията за защита от дискриминацията.

„Да редактираме ли „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“,

питат риторично от издателство „Просвета“ Комисията за защита от дискриминацията. Учебникарското издателство излиза с позиция за наличието на българския класик в читанките по повод остър доклад на КЗД, насочен срещу представянето на турците като потисници и поробители в учебниците.

Освен образа на турчина, който коли и беси, на мушката на Комисията са попаднали и още няколко смятани за дискриминационни стереотипа – особено сексизма и клишето „мома за женене“, срещащо се що-годе в творчеството на всеки от следосвобожденските автори.

От „Просвета“ са категорични, че няма как поезията или народното творчество да се редактират

и да станат по-феминистични. „Да, до към края на XIX век жените са били „разменна монета“ при династически бракове, политически съюзи дори в родната селска действителност“, пишат издателите и сравняват ситуацията с Англия. Там по същата логика би трябвало да не се изучава Вирджиния Улф, посветила сериозна част от творбите си на борбата за еманципация.

„Историята, езикът и литературата не могат да бъдат „мръсни тайни“ – те са такива, каквито са“, категорични са издателите.

„И възгледът на нашите деца за света няма да бъде цялостен и толерантен, ако не познават фактите

от миналото и ако не ги осмислят. Нищо не може да бъде премълчано в епохата на Гугъл“, заключава председателят на УС на издателството Йоана Томова.

В доклада на Комисията влизат още редица примери за „дискриминация“ - както от творчеството на Ботев, така и на Вазов, на Алеко Константинов. При цитат от „Една българка“ и коментара в един от учебниците например експертите коментират: „Турците са представени като убийци. Цитатът, оставен без необходимия коментар, води пряко към създаване на крайни стереотипи.“

Топката все пак е в ръцете на Министерството на образованието, което в момента изготвя новите учебни планове, въз основа на които ще се пренапишат учебниците. Дали ще се търси начин

да се еманципира възрожденската мома или да се интегрира еничарят – експертите ще решат.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Антон Калчевски - 15:10, 20 авг.

  Приятели, още не ми е отговорено в един друг форум въпроса: колко българи има в турския парламент? Та да се изясни до кога в БГ парламента турци, наследници на тези, които са заклали и мой прадядо в планината по време на зверското потушаване на Априлското въстание, ще взимат управленчески решения, важни за нас ! И защо ли въпросните дупедавци някакси заобикалят Батак като място за обсъждане на своите идеи за "осъвременяване" на историята наша БЪЛГАРСКА........

 • Валентина Дончева - 15:37, 18 авг.

  Заплатата на един учител в България е 450-520 лева. Той приема за своя длъжност да предаде на децата истинно и неподправено познание за света и да ги възпита в любов към родината и нейните хора в цялото им културно разнообразие. Хонорарът на господин Еюп отива към 5000 лева, а общата сума на хонорарите надхвърля 50 000. Усвоена е, за да се подправи истината, да се преиначи историята и под благовиден предлог да се предизвика етническо напрежение.

 • Йордан - 09:22, 15 авг.

  Тона не ви ли прилича на горенето на книги през средните векове, а и в по новата история примерно при Хитлер

 • валентина малканова - 13:51, 14 авг.

  "Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее – Балканът пее хайдушка песен!”- Най-краткото и най-красиво описание на природата в световен мащаб. А Денят на Ботев да спрем ли да честваме или ще изберем друго издателство в друга държава може би...

 • >>>> - 13:16, 14 авг.

  Кво ме занимавате с тея глупости,история на България.Всичко в тея учебници е измишлиотина и лъжа.Тръгнали да спорят.

 • ч - 11:39, 14 авг.

  Отговора на въпроса е ясен: цялата им комисия да се "изтрие" от историята ни. Всички от комисията за защита от дискриминация - на улицата, тая комисия не е нужна и е ИЗЛИШЕН РАЗХОД ЗА БЮДЖЕТА И ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. А Ботев, глупаци никой не ще го изтрие от никъде.

 • Комисията... - 11:30, 14 авг.

  Комисията за защита от дискриминацията - в Анадола! Да ги уважат подобаващо резняците и тогава да преосмислят становището си.

 • koki - 10:29, 14 авг.

  Въпросът е да се надупим ли отново. Тези управници са долна пасмина, която хабер и понятие си няма от литература, още по-малко от ценности. Чалга, примиерски футбол/ футболът е добро нещо , но не и да ни навират изцепките на терена на главнокомандуващият, който и член на съюза на художниците щеше да става/, дебел врат и вопиюща простотия.

 • az - 10:09, 14 авг.

  Луди хора, кога ще се научат че историята си е история и тя не бива да се пренаписва - естествено че момата е за женене - че за какв о друго, а турците са били убиици в турско робство..... не ги е срам , как може да сквернят, нещо толкова ценно за българина - Ботев, Вазов.... това са светила и би трябвало да се учим от тях на ценности, а не да ги цензорираме

 • Мони - 10:08, 14 авг.

  Защо вечно подменяме истините? Децата ни вече не знаят кое е исина и кое не в историята .Вредим на собствените си деца и внуци.Един ден няма да знаят нищо за историята на България и тогава ще ги наричат слабоинтелигентни.Не зная друг народ да променя непрекъснато историческите факти и да вади своите величия ,като Ботев и Вазов от учебниците.Няма да се чудим тогава ,че някой българин ще напише : " В Батак е имало събор по надпяване , а не баташко клане"

Напиши коментар

Коментари