сряда, 15 август 2012, 10:54 ч.

Оправдания

КЗД нямала вина за скандала с учебниците

BNews.bg

КЗД нямала вина за скандала с учебниците

След сериозната дискусия, която започна по повод това текстовете на Христо Ботев трябва ли да изпаднат от учебниците, виновникът за нея обясни, че никога не е имал такива предложения. Комисията за защита от дискриминация не подлага на съмнение присъствието на творчеството на революционера в помагалата.

Изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците, учебните помагала и образователните програми и планове в подготвителното и основното образование" разбуни духовете в образователната система през последните дни. Дори се наложи министърът на образованието Сергей Игнатов да узпокои страстите с категоричното твърдение, че

Ботев остава в учебниците и творчеството му няма да бъде променяно.

След всичко това с отговор в дискусията се включи и Комисията за защита от дискриминация, която поръча този доклад. От КЗД казват, че присъствието на творчеството на Христо Ботев не се подлага под съмнение. Според комисията информацията за изследването била тиражирана некоректно.

Излседването било възложено през 2011 г. от КЗД на Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството - Път към прогрес". На базата на получените данни се произнесъл деветчленен състав от предишния мандат на КЗД. Само че те никъде не споменават отпадането на текстовете на Ботев.

Препоръките им били за синхронизиране на нормативната уредба на МОМН, регламентираща образователните програми и планове в съдържанието на учебниците и учебните помагала.

Те предложили да бъдат въведени антидискриминационни критерии. Освен това посъветвали да бъде актуализирана действащата нормативна уредба в образователното министерство за оценка и одобряване на учебниците и учебните помагала чрез въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания за съдържанието и графичния дизайн. Така щяло да се осигури равенство.

Комисията дава заръка още в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала,

да бъдат включени експерти по защита от дискриминация.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • teo - 11:41, 15 авг.

    Доган-сергей,сава,ангелов Местан-павел и другите еничари, ПАК СЪЗДАВАТ И ПОДДЪРЖАТ ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ, КАТО ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА, КАТО НАЙ-НАГЛО ОТХВЪРЛЯТ Т У Р С К О Т О РОБСТВО, А СЕГА ОТХВЪРЛЯТ ХРИСТО БОТЕВ, НО БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАПАЗИ 5 ВЕКА ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО, И СЕГА НЯМА ДА СЕ ДАДЕ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА РАЗТУРЯТ ДЪРЖАВАТА, А ЩЕ ГИ ПРАТИ ЗАД БЪЛГАРСКИТЕ РЕШЕТКИ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ СКОРО!!!

Напиши коментар

Коментари