вторник, 21 август 2012, 8:00 ч.

Психограница

Бензинът удари 3 лева на литър

BNews.bg

Бензинът удари 3 лева на литър

Литър бензин мина психологическата граница от 3 лева на литър. Засега рекордната цена застигна високооктановия бензин А98, който се продава по 3,03 лева на литър. Така нареченият спортен бензин досега се продаваше по 2,99 лева.

Литър бензин мина психологическата граница от 3 лева на литър.

Засега рекордната цена застигна високооктановия бензин А98, който се продава по 3,03 лева на литър. Така нареченият спортен бензин досега се продаваше по 2,99 лева.

Масовият бензин А95 вече струва 2,77 лева, а дизелът - 2,71-2,72 лв.

Досега те се продаваха по 2,68-2,69 лв.на литър. Цената си вдигна и пропан-бутанът, който е с 3 стотинки по-скъп и вече е 1,29 лева.

"Бензинът е сезонна стока, а кабинетът не може да влияе върху цената й"

обясни пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той обаче беше категоричен, че бензинът ще поевтинее през септември.

Поредното поскъпване на горивата се очаква да се отрази и на цените на превозите, а след това и на всички стоки.

Ще удържим до 15 септември, но после вероятно ще вдигнем билетите, призна пред Стандарт собственикът на транспортна компания Ваньо Алексиев. Повечето таксиметрови фирми също готвят скок с 20 ст. на километър.

Скок на бензина има и в съседна Гърция.

В туристическите райони, предимно по островите, цената вече е 2 евро за литър бензин, и продължава да расте, предаде БНР. Гърците вече рядко използват личните си автомобили, а отказват дори да си платят и данъците за тях.

Те са намалили потреблението на бензин с около 50%, според последните проучвания. Същевременно около 2 милиона автомобили се движат без застраховка и платен данък. 700 хиляди от тези тях са собственост на държавни фирми.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • АЧО - 07:50, 22 авг.

  назрява времето за революция! управляващите нека разберат, че ще ги пометат като лавина! положението в Сирия ще е като детска игра!

 • демократ - 19:40, 21 авг.

  Цената на петрола е най малкото зло.Проблема е в РЕКЕТА наречен;АКЦИЗ,ДДС ,ПРОЦЕНТ НА ПЕЧАЛБА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ,.

 • Stanbo - 14:15, 21 авг.

  Горивата не могат да се разглеждат като "сезонна стока", защото се ползват целогодишно и са в основата на всички останали стоки. Ако приемем, че печалбата на Лукойл клони към 0, то излиза, че производствената цена в България е най висока от всички в ЕС...

 • k. - 13:27, 21 авг.

  Да е жив и здрав В.Златев и Лукоил!!!Същият бензин ,транспортиран по море от Бургас до Грузия и Армения е много под 1 Евро!!!Монопол, монопол и пак монопол!!На книга свободна икономика, на практика- го духа нашия беден народ!!!След като производителят е на територията на България и се работи със суровина от Русия(не от Арабските страни),то нашите горива трябва да са най-евтини в рамките на ЕС и равни на тези в Русия!!!Да, ама не!!!!!

 • printcho - 10:26, 21 авг.

  Браво!

 • Алекс2 - 09:39, 21 авг.

  Нали беше виновен Иран...ако не е Иран ще е Авганистан ако не е Авганистан ще са опинците на баба ми ...бензина въобще не е скъп а са нищожни заплатите ни...и тоя номер със слабата производителност да си я наврат някъде.Всичко де що работи /с малки изключения/предприятия са с европейски мощности

 • Шофер - 08:54, 21 авг.

  Престъпници!

 • 123 - 08:42, 21 авг.

  Докато не го направите бензина 5 пв, няма да карам колата !

Напиши коментар

Коментари