сряда, 29 август 2012, 13:02 ч.

На старо

Секънд хенд обувките били безопасни

BNews.bg

Секънд хенд обувките били безопасни

Обувките в магазините втора употреба са безвредни, категорични са от съюза на вносителите и търговците на употребявани дрехи.

Обувките в магазините втора употреба са безвредни. Те пристигат в България дезинфекцирани,

категорични са от националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба. Всички стоки се дезинфекцират с Консолин Формацин при темепература 90 градуса, за което се издава  сертификат за обезпаразитяване.

Забраната да се продават употребявани обувки е от 7 години,

когато здравното министертсво издава наредба. Според секънд хенд търговците мотивите за нея били неясни и не всички магазини я спазвали.

"България е единствената страна в ЕС, в която продажбата на обувки в магазините за втора употреба е забранена", твърди шефът на съюза Севдалин Спасов, който е и собственик на голяма верига от магазини.

За да докаже, че в България се прилагат двойни стандарти, Спасов дава пример със ски и кънки обувките, които се дават под наем в зимните ни курорти и по думите му се употребяват многкратно и също са внос втора употреба от Западна Европа. За тях обаче няма забрана.

Сред аргументите на търговците попада дори и продажбата на нови евтини обувки.

Кой може да каже колко безопасен и с какви химикали е третиран един чифт обувки за 5 лева",

чуди се Спасов. 

Търговците вече са подали искане до Министерството на здравеопазването с искане наредбата да се отмени. Ще сезират и Комисията по вътрешен пазар в Брюксел, защото според тях така  се нарушава директивата за свободно движение на стоки в общността.

Магазините за втора употреба са събрали вече 20 000 подписа на пазаруващи в тях в подкрепа на продажбата на обувки.

В България има над 4000 магазина за дрехи втора употреба, в които работят около 20 000 души,

съобщиха още от съюза и бизнесът е стабилен. Всеки месец в страната влизат 10 000 тона употребявани дрехи, което прави около 1000 ТИР-а със стока.

Според проучвания на социологически агенции над 41% от българите пазаруват в магазините за дрехи втора употреба. От съюза на вносителите и търговците обаче смятат, че техният брой е по-голям, защото хората все още се срамуват да признаят откъде си купуват дрехи и това изкривявало данните. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари