вторник, 04 септември 2012, 10:06 ч.

В София

Поругаха паметника на Йосип Щросмайер

BNews.bg

Поругаха паметника на Йосип Щросмайер

В понеделник между 16 и 18 часа е бил осквернен паметникът на Йосип Щросмайер в София, който е финансирал издаването на сборника на братята Димитър и Константин Миладинови през 1861. За това алармираха от Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер".

Паметникът на Шросмайер е издигнат през 2006 г. на улица в София, носеща негово име.

Той е израз на голяма народна благодарност и признание към живота и делото му в полза на родината ни.

Йосип Щросмайер е роден през 1815 г. в Осиек, Хърватия. С негови средства са били построени параклисите в Лорето и в Рим за прослава на славянските просветители св. Кирил и Методий.

Епископът дарява 70 000 тогавашни гроша за отпечатването на сборника "Български народни песни" на братя Миладинови, които загинаха мъченически за българщината в цариградската тъмница.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Освалдо Риос - 12:27, 04 септ.

    Този (тези), които са поругали паметника очевидно са двойкаджии по история и не знаят нищо за епископ Щросмайер. Иначе не мога да си обясня по друг начин питането: "На кого сте го вдигнали, а? На католици, гърци, а?! Дет избиват българи..." . Супер идиотско дело, но определено не е и на наркомани, а по-скоро на силно непросветени люде. Добре е МВР да си свършат работата и ги (го) заловят злосторника час по-скоро!

Напиши коментар

Коментари