неделя, 07 октомври 2012, 13:09 ч.

Еретична идея

В нормалния свят няма регионални заплати

BNews.bg

В нормалния свят няма регионални заплати

Никъде в нормалния свят, към който ние се числим, няма регионални минимални заплати и затова няма как КНСБ да приеме подобен анонс, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса за заплатите в България. Синдикатите отново поискаха увеличение на пенсиите с 10% от 1 януари и на майчинството - до 290 лв.

Синдикатите скочиха срещу идеята за "регионализиране" на минималната работна заплата и отправиха пакет от искания

за повишение на пенсии и обезщетения, които ще връчат на партньорите по време на Тристранката през новата седмица. От КНСБ призоваха за вдигане на парите за пенсионерите с 10 на сто от 1 януари, а минималното обезщетение за майчинство да стане от 240 на 290 лв. В пакета пакет от мерки влиза още и вдигане на обезщетението за безработица. С всички предложения от синдиката са изчислили, че ще увеличат приходите в хазната с 900 млн. лв.

Анонсът на финансовия министър за въвеждането на регионално минимално възнаграждение за нас е не само неприемлив, а и неразбираем,

заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на Кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи". В петък лъсна идеята на Симеон Дянков за въвеждане на диференцирана минимална заплата според стандарта на живот и заплащане в отделните региони. Синдикатите първи скочиха срещу това, последваха ги и социалистите.

Няма как да спазваме международни конвенции и норми, по които държавата е страна, ако тенденциозно и преднамерено прокламираме различия в заплащането на труда, базирани само на това къде живеем, а не на това колко и какъв труд влагаме в това, което произвеждаме, каза лидерът на КНСБ.

Той съобщи, че няма такъв механизъм - законно установен или колективно договорен, за регионални минимални заплати в ЕС.

Димитров коментира още, че нетният размер на минималната работна заплата с малки изключения остава трайно около и под официалната линия на бедност, което е предпоставка за поддържането на постоянния контингент на работещи бедни.

По думите му друг източник за попълването на този контингент са така наречените ниско платени работници, които Евростат определя като наети на пълно работно време с брутна заплата под 67 процента от средната. В България този контингент не намалява и достига около 600 000 души, които са в категорията на работещите бедни, а през кризата техният брой се увеличава, заключи лидерът на КНСБ.

Става въпрос за работниците в шивашката, текстилна, обувна и кожухарска промишленост, търговията на дребно, хотелиерството,

ресторантьорството, социалните дейности, обслужването на сгради, озеленяването, селското и горско стопанство. По този показател страната ни е в челото на европейската класация заедно с Литва и Латвия. 27% от наетите в България са нископлатени работници.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • arhar - 12:00, 09 окт.

  А защо пък минималната работна заплата да не стане 5.000 евро ? Аз съм съгласен МРЗ да стане 5.000 евро , а данъкът върху заплатата да бъде повишен на 30 % от сегашните 21,5 % . По този начин ' бизнесмените ' от бившите борчески групировки , които не могат или не желаят да дават европейски заплати, ще трябва да се оттеглят от легалния бизнес, а на тяхно място ще дойдат сериозни инвеститори от Германия, Франция, Холандия, Австрия и др. държави с развита демокрация . Дянков защо не се пробва като футболист ? Може пък да се окаже, че това е неговото признание ? Важното е всеки да прави това, което най - добре умее ...

 • КалинкаКостадинова - 19:31, 08 окт.

  Ама това е безобразие,къде се е чуло и видяло такова нещо,просто поредното уникално безумие в тая "държава"!

 • Обречен на мизерия Българин! - 18:15, 08 окт.

  Вече ми писна от тези "минимални работни заплати"! Крайно време е да се повишат"РЕАЛНИТЕ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ"-господа управлявящи ,опозиция ,работодатели и синдикати!От 4 години нашите заплати не са мръднали със стотинка нагоре ,а вие постоянно врещите за МНЗ, нещо ,което касае повече правителството и работодателите,но не и обикновенния работник!

 • Петров - 09:24, 08 окт.

  В нормалния свят няма и "клас прослужено време", но у нас има. Това не го коментира

 • В нормалния свят няма комунисти!!! - 08:42, 08 окт.

 • Капанар - 07:04, 08 окт.

  В реалния свят има регионални заплати, но няма толкова некадърни синдикалисти.

 • анализатор - 20:52, 07 окт.

  Колега "Fyrycyt - 20:23, 7 окт", само Вие ли не разбрахте, че МРЗ е една измислена (теоретична) величина? Какви инвестиции, какви блянове (нереалистични мечти)? Понятието диференцирана МРЗ действително е нелогично и не е възможно да се приложи!

 • Fyrycyt - 20:23, 07 окт.

  Аз пък мисля, че идеята е много добра. Може да допринесе за инвестиции в по-слаборазвитите региони.

 • анализатор - 19:41, 07 окт.

  Колега "aha - 18:56, 7 окт", МРЗ (минималната работна заплата) в РБ е единица мярка за рекет на населението - дори и за такива като Вас (богати). В моята реплика към Вас ставаше дума за съвсем други неща - как е "някъде" няма значение, има "как е тук". А тука е така - всеки управляващ си упражнява лексиката и след това го ...няма. За сведение "salary" не е минимална заплата, там за където ми пишете...

 • aha - 18:56, 07 окт.

  анализатор - 14:28, 7 окт --> 10 ili 20 leva razlika njama da napulnjat hladilnika. Mojat e palan ne sam na minimalna zaplata i nikoga njama da bada. A ti?

Напиши коментар

Коментари