вторник, 09 октомври 2012, 8:20 ч.

Бюджетни спорове

Тръгват престрелки за парите ни за догодина

BNews.bg

Тръгват престрелки за парите ни за догодина

Ожесточени престрелки между бизнеса, синдикатите и държавата се очакват на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ожесточени престрелки между бизнеса, синдикатите и държавата се очакват на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На него ще бъде обсъден проектобюджета за 2013 година.

Отсега е ясно, че синдикатите ще настояват да се увеличат детските. Работодателите пък се готвят за сериозен отпор на идеята да се запази дългото майчинство. Бизнесът е категоричен, че

ако профсъюзите толкова държат на по-високи майчински, трябва да отстъпят от 410-те дни плащане за бременност и гледане на дете.

Никъде в Европа няма толкова дълго майчинство, припомнят работодателите.

Те са против и вдигането на минималния осигурителен праг, с който да се избият парите за по-високите пенсии догодина.

Очаква се на днешното заседание да се обсъди и идеята на финансовия министър Симеон Дянков за диференциране на заплатите според региони. Синдикатите вече се противопоставиха на предложението с аргумента, че

такава практика няма никъде и разделението навсякъде е по браншове, а не по местоживеене.

Участниците в Тристранката ще обсъдят проектобюджета, според който от 1 април догодина пенсиите ще се вдигнат между 9.8% и 2.2% в зависимост от годината на отпускането им.
Според проекта,

от 1 април минималната пенсия скача от 145 лв. на 150 лв., а социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв.

Средният размер на пенсията ще достигне 295,32 лв., а таванът на пенсиите се вдига от 700 на 770 лева.

Синдикатите са и против диференцираното увеличение и настояват от 1 април всички пенсии да се преизчислят с актуалния среден осигурителен доход за 2012 година. Предвижда се още минималните осигурителните прагове да се вдигнат средно с 3.3% спрямо 2012 г.

Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2 200 лв.

Надзорът на НОИ прие и предложението на финансовото министерство първите три дни от болничния да продължават да се плащат от работодателя - 70% от размера на дохода на работника.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари