вторник, 09 октомври 2012, 14:51 ч.

Остър разнобой

Синдикати и бизнес не са оптимисти като Дянков

BNews.bg

Синдикати и бизнес не са оптимисти като Дянков

Както всяка година и през тази прогнозите за парите в хазната за следващата година изпокараха министри, синдикати и работодатели.

И тази година няма да се мине без люти спорове в Тристранката по време на обсъждането на бюджета за следващата година. Още в началото на заседанието

синдикати и работодатели признаха, че за разлика от финансовия министър не са оптимисти.

Приходната част е силно надценена, коментира лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев заложеното от Симеон Дянков увеличение с 1,9 на сто на брутния вътрешен продукт. Той дори предупреди в аванс, че ако това бъде записано в сметките за доходи и харчове в държавната хазна, може да се стигне до актуализация на бюджета по някое време.

Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал, също определи като „напрегнат” бюджета, защото едва ли ще дойдат толкова пари, на колкото разчитат управляващите.

Приходите идват от работеща икономика, но това, което виждат очите ми, не показва, че хората ще имат повече пари да харчат повече догодина,

коментира Тренчев.

В същото време и двата синдиката настояват за по-голямо от предвиденото увелечие на заплати и пенсии.

Заради това КНСБ предлага четири мерки, които биха донесли около 200 милиона отгоре в хазната. Криминализирането на неплащането на вноски, даването на дознателски функции на НАП, ограничаването на касовото плащане - ще удари сивата икономика, мотивира идеите си лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Дянков направи разчетите така, че от 1 април да се увеличават всички пенсии, като средният ръст е малко над 9 на сто. Най-ниската пенсия ще бъде 150 лева, а най-високата – 770 лева. Увеличение на майчинските и помощите за дете засега не се предвиждат.

Пламен Димитров обаче настоява за:

„повишаването на пенсиите от 1 януари следващата година, повишаване на майчинските поне на 290 или 310 лева,

ако е възможно, за това трябват не много пари. Повишаване на минималното обезщетение за безработица на съответното му – 60 процента от новата минимална заплата, което означава 9,30 лв. на ден".

Янка Такева, шеф на учителския синдикат към КНСБ също поиска скок на заплатите в просветата с 10 на сто, а не както обеща министър Сергей Игнатов с 5 процента.

Очаква се социалните партньори да обсъдят и идеята за диференциране на работната заплата според регионите, която за Дянков е разумна, но за синдикатите е „малоумна”.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Тоя козел, винаги е бил под контрола на ДС-БСП - 18:43, 09 окт.

  ..."Синдикати и бизнес не са оптимисти като Дянков".... Не са оптимисти, защото не им изнася и защото изпълняват поръчка на покровителите си от БСП, от които са назначени на времето за началници и бизнесмени! Не Основна точка в програмата на БСП по свалянето на ГЕРБ от власт е, да се съботират всички предложения , решения , които биха подобрили живота на хоратав България , а от там и да предизвикват гнева на обикновенния човек срещу ГЕРБ! Само така, съботирайки правителството във всичките му начинания, БСП имат някакъв малък шанс да успеят да ги свалят от власта! Те са си назначили техни хора на всички възлови постове и позиции във всички сфери на власта още в началото на демокрацията, в ония кьорави времена! Финансират ги периодично, и тези шмекери от КНСБ и другите измислени синдикати , които уж мислят за хората, играят по свирката и под контрола на БСП!

 • До arhar - 18:39, 09 окт.

  Основната опозиционна сила БСП също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември. Твърдият потенциал на социалистите се затваря в рамките на най-последователните им около 700 000 симпатизанти - възрастни, пенсионери, жители на малките населени места, хора с по-ниски доходи. "Алфа Рисърч"

 • arhar - 18:02, 09 окт.

  Доверието към ГЕРБ се срутва За първи път от мандата на правителството на Бойко Борисов почти всеки втори българин (45 на сто) декларира негативно отношение към него. Привържениците му намаляват до 18 на сто, сочат данните от септемврийското национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", цитирани от БНР.

 • ГРАБ-и - 15:02, 09 окт.

  Опоскаха 4 милиарда лева от резерва,взеха още 2 милиарда лева заем,сега се говори,че 2013 ще вземат още 2 милиарда лева заем,безработицата за 3 години скочи с 400 000 човека,заплатите и пенсиите три години са замразени,мизерията е навсsкъде и държавата е пред фалит.Иначе богатите трупат пачки в банките,но това не са пари на народа,а на неговите изедници,които го изстискват,карайки го да работи по 12 часа,осигурявайки го на 4 часа и за мизерни пари.А олигарсите стават все по-богати,сринаха средния и дребен бизнес.

 • Евала на "синдикатите" - 14:59, 09 окт.

  Абе тия агенти на ДС ако не бяха изгорили досиетата нямаше сега да сме крепостни селяни.Да работиш само да съществуваш.

Напиши коментар

Коментари