сряда, 10 октомври 2012, 13:00 ч.

Пред затваряне

Няма пари: През зимата астрономите в Рожен спят с дрехи

BNews.bg

Няма пари: През зимата астрономите в Рожен спят с дрехи

250 хил. лв. не достигат за Обсерваторията в Рожен. Годишно са нужни 960 хил. лв. тя да функционира, като в това число влизат и заплатите на 81 души.

„Обсерваторията в Рожен има национална мисия, в нея се обучават множество студенти.

Бюджетът на обсерваторията се формира единствено от бюджета на БАН. 250 хил. лв. не достигат. Годишно са нужни 960 хил. лв. да функционира обсерваторията в това число влизат и заплатите на 81 души", заяви Таньо Бонев – астроном, директор на Института по астрономия и Националната астрономическа обсерватория на провелата се днес пресконференция в БАН.

„В края на ноември оставаме без средства за обслужване на сградите и за заплати. И ще се наложи обсерваторията да затвори. Годишно обсерваторията се посещава от 10-15 хил. туристи. 3 лв. е входната такса. На година се събират около 20 хил. лева от входни такси, което е отоплението на обсерваторията само за един зимен месец.

Пестим от отопление, астрономите се налага да спят с дрехи през зимата, информира той.

Бонев съобщи, че заплатата на един астроном е 365 лв. сред него последните години младите астрономи са в дилема дали да напуснат страната. И това може да се случи ако обсерваторията бъде затворена.

„Преди две години със заеми от някои проекти успяхме да закърпим положението. Тази година разчитам единствено на пари от правителството. Парите са нужни най-вече за съхранение на структурата а не толкова за заплати. Нямаме нищо за ипотекиране за да спасим обсерваторията”, жалва се Бонев.

„Пиша писма до кого ли не, през август администрацията на президента ми отговори положително,

но до сега няма никакво развитие по въпроса. Единствено Областният управител на Смолян се опитва да ни помага”, уточни той.

Според Бонев дейността на астрономите в страната е на световно ниво, освен това в обсерваторията се наблюдават опасни за планетата астероиди. Обсерваторията е най-голямата и единствена по рода си в югоизточна Европа а средства няма.

Янко Николов оператор на телескоп и студент по астрономия, от своя страна заяви:

„Само с ентусиазъм наука не се прави. Държавата отпуска средства за какво ли не.

За Олимпиадата в Лондон бяха отпуснати 23 мил лева, а целият бюджет на БАН е 59 милиона. Проблемът с обсерваторията е част от проблема за българската наука, която остана изолирана от обществото. След 10 години може да се окаже, че няма млади учени в България!”

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Нели - 15:09, 11 окт.

  Няма да има пари за Рожен, щом като Бойко си разкарва правителствения самолет със Сульо и Пульо.

 • фъргюсън - 18:01, 10 окт.

  А знаете ли колко получават професорите им 680 лв ! Ега си мизерията Предпочитам да си остана тъпунгер а не да се гъбаркат с мен

 • любител астроном - 17:57, 10 окт.

  Искаше ми се да стана астроном ама като разбрах какви мизерни пари дават ще се ориентирам към политиката. Там поне не те карат да ходиш на конкурс за асистент, доцент, професор, или да пишеш дебели дисертации за да ти дадат някой и друг лев над тези мизерни 365 лв, а искат само да си "верен на партията", да приказваш мноого и да не се изчервяваш когато лъжеш.

 • бачо - 15:15, 10 окт.

  Каква пародия за тъпата войничка от която държавата няма никаква полза да взема над 800лв.,а младия учен от БАН 365лв.Това го няма в никоя уважаваща себе си държава....жалко за учените. ами да ще останат тъпунгерите...

Напиши коментар

Коментари