сряда, 10 октомври 2012, 13:33 ч.

Удариха спестяванията

Лихвите по депозитите с 10% данък от 1 януари

BNews.bg

Лихвите по депозитите с 10% данък от 1 януари

Правителството реши да облага доходите по лихвите с 10 %, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след приемането на бюджета за 2013 от правителството. Според финансовия министър това не било нов данък, а заличаване на неравнопоставеността пред закона, който облага всички останали доходи на хората.

От 1 януари догодина с плосък данък ще се облагат и доходите от депозитите в банката. Това ще рече, че с 10% ще бъдат обложени лихвите по влоговете на хората.

"Това не е нов данък, данъкът си съществува, просто една група богати хора досега не са били облагани, което за мен е странно. Всички останали доходи досега се облагат", защити предложението си Симеон Дянков.

Той е категоричен, че облагането на доходите от депозит се прави заради равнопоставеността на всички хора пред закона,

чиито доходи от всички други източници в момента се облагат с толкова според данъка за облагане доходите на физическите лица.

Сега имало несправедлива ситуация: "Богатите плащат по-ниски данъци"

Идеята излезе в медийното пространство още на 21 септември, но няколко часа от Финансите отрекоха да е истина. Шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пък се зарече, че ГЕРБ няма намерение да вдига никакви данъци догодина.

Ето че две седмици по-късно бе опровергана от кабинета.

Дянков се закле, че не го прави в никакъв случай заради фискалния ефект, който възлиза на 120 млн. лв. плюс за хазната, а само и единствено заради равенството пред закона. Освен това у нас  само 10 на сто от спестителите имали над 20 хил. депозит. А при този размер, при средна лихва от 4%, данъкът излизал 80 лв. на година, даде за пример Симеон Дянков.

Той призна, че е научил за това законово изключение у нас преди месец и половина. Дянков си мислел, че същият данък върху депозитите съществува и в България, защото навън си го плащал и се е изненадал, като разбрал, че това не е така.

"Това са по-богатите хора. Някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка, не плаща такъв данък. България е единствената страна, която няма данък върху лихвите от депозите. това правилно за равнопостованетост. "

Финансовият министър не смята, че новото прилагане на плоския данък ще удари банките у нас.

"Банковата система има огромен ресурс, той се увеличава с половин милиард всяка година", коментира Дянков, който е категоричен, че системата е стабилна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Новият - 08:31, 11 окт.

  До Anubys - 00:20, 11 окт Само да не ги преместиш в Германия, че там данъкът върху лихвите е 25%! Пак Дянков разлая кучетата, НО проблемът е другаде! Плоският данък! Знае се, че у нас все повече хора заработват добри пари, това 4,5,6...хиляди лева на месец вече не учудва никого! И не е нормално да плащат 10% данък! ВЪВ ВСИЧКИ БЕЛИ ДЪРЖАВИ ДАНЪЦИТЕ НЕ СА ГОЛЕМИ, ОГРОМНИ СА! ДРУГ Е ВЪПРОСЪ КЪДЕ ОТИВАТ СЛЕД ТОВА!

 • смееееех - 02:48, 11 окт.

  Дянков след 3.5г. бил разбрал че нямало данък върху депозитите. ХАХАХАХХАХАХА, и този лъжливец ако е финансов министър верно ни е спукана работата. Отивайте да си теглите парите, купувайте злато и фалирайте банковата ни система!

 • до Петър - 01:55, 11 окт.

  Няма да плащаш данък на парите от заплатата, а на парите които си спечелил от лихвата на тези спестявания.

 • Anubys - 00:20, 11 окт.

  OK. г-н Дянков Ще си преместя милионите долари в друга банка извън България, която не позволява на това малоумно глупаво мислене да ограби спестяванията ми. И пак ще си имам милиони необложени долари без дори да си ги помирисал. Действай. Само да ти кажа, че това беше грешен ход. Не забравяй, че идват избори. И такива като мен, няма да дадат и цент за предизборна кампания. Жалко за спестяванията на бедните хорица, които чакат да вземат от лихви на месец по 2 - 3 лева от закътани депозити спестени от мизерните заплати. Е като си решил. Действай. Ние богатите които са си изкарали честно парите винаги ще намерим начин парите ни да не се облагат и да растат. Защото тези пари не сме ги крали от народа а сме ги изкарали с ум и предприемчивост. Този данък от 10% трябва да го сложите на депутатските заплати от народното събрание. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ . . . - робството продължава - и от 500 години ще стане на 1500 г.

 • Ahil - 22:45, 10 окт.

  Да ама не .Toзи мишок иска да ебе и банките. Не иска да освободи минималните спестявания примерно до .... .?Коя банка няма да вдигне лихвите само и само за да си запази свойте корпоративно голямите клиенти?Нема такава.Пак ше го отнесат само и единственно бедият народец (кокошкарите). И така който си е имал пак ще има.

 • Новият - 21:59, 10 окт.

  До Петър - 21:47, 10 окт Не съм разбирач, но ето какво мисля. Имаш депозит от честно спечелени пари от примерно 10 000 лв. За една година те ти носят доход от лихва примерно 500 лв. . Нали така. Само тези 500 лв. се облагат, това е печалбата ти от депозита. Плаща 50 лв. данък. Иначе ако се облага цялата сума 10 500 лв. си е чиста мафиотщина!

 • Петър - 21:47, 10 окт.

  Да питам всички разбирачи тук - аз иман депозит от спестени пари от заплата т.е. Вече веднъж съм платил данък върху тези пари. Защо трябва да плащам пак?

 • Новият - 21:24, 10 окт.

  Най-голямата простотия беше приета от соц. правителството на коминтерниста-интербригадист пуйчото Сергей Станишев! ПЛОСЪК ДАНЪК! Това е манна небесна за олигарсите за да натрупат бели парички и да изкупят де що още не е откраднато от тях! За справка в САЩ знаете при 300 милиона печалба от лотарията ти взимат 50%!

 • ??? - 21:22, 10 окт.

  Леле то голяма простотия имало тук -вие се самоизяждате бе говеда малко ви е трябва е кравта да ви испият....Е такъв народ няма никаде.

 • анализатор - 20:27, 10 окт.

  "Христо - 19:02, 10 окт" ако това се приеме ще останеш без кола и без баня, повервай ми!

Напиши коментар

Коментари