петък, 12 октомври 2012, 7:40 ч.

С Авиоотряда

Издръжката на Рожен е полет от София до Варна

BNews.bg

Издръжката на Рожен е полет от София до Варна

Янко Николов е оператор на 2-метровия телескоп на обсерваторията в Рожен, студент по астрономия в СУ и член на Сдружението на младите учени в България. Според него не е толкова фатално затварянето на обсерваторията и това, че 16 учени ще останат без работа, а ударът за науката. Месечната издръжка на Рожен е равна на един полет от София до Варна с правителствения самолет, твърди младият учен.

Какво ще загуби страната ни от затварянето на обсерваторията в Рожен ?

В краткосрочен план страната ни може би няма да изгуби нищо. В дългосрочен план загубите ще са много. Всяка година там се провеждат школи с ученици. Астрономията е една от науките, които са най-любопитни за децата. Тя отваря врати към други науки, към техниката. Самите астрономически изследвания може да звучат скъпо като пари, но само давам за пример следното – едномесечната издръжка на обсерваторията, при която работят и четирите телескопа, струва, колкото един правителствен полет от София до Варна. Издръжката е може би една от най-ниските в Европа, а защо не и в целия свят.

Откъде мислите, че могат да дойдат средствата, които не ви достигат ?

Ще ви дам пример за какво в страната ни се отпускат средства.  През 2011 г. 1,8 млн. лв. са отпуснати за телевизионни права за излъчването на футболните мачове от А група по БНТ. Съответно, ако разделите бюджета по институции, ще видите, че някои от тях имат много голям бюджет за сметка на други. Въпросът с недостигащите ни пари трябва да се реши от управляващите.

Готови ли сте за протестни действия, ако не ви бъдат отпуснати нужните средства ?

Аз участвам в протестни действия от много време насам. Каузата е да се помогне на българската наука.  За да имаме модерна и развита държава, трябва да инвестираме в наука и иновации, по този начин ще може да се създава продукт с висока добавена стойност. Оттам ще има пари в бюджета и за много други отрасли. Това е основната кауза, за която се боря. Избрал съм по- конкретно астрономията, защото тя ми е любопитна наука и често разказвам за нея на деца. По-голямо удоволствие от това няма. Ще продължа да го правя и занапред.

Колко души могат да загубят работните си места, ако обсерваторията бъде затворена ?

На самата обсерватория работим около 15 човека. Не работните места са основният проблем. Много хора остават без работа. Пак казвам – основният проблем е глобален и дългосрочен – какво правим всъщност с българската наука. Обсерваторията няма да работи, ние ще си загубим работата, но всъщност това, което ще се загуби, е потенциалът тя да обучава, да запалва хора към науката, това ще е голяма загуба за страната ни.

Липсата на финансиране единствено проблем на обсерваторията в Рожен ли е, или и на другите обсерватории в страната ?

На другите статутът е малко по-различен. Засега проблемът е само на обсерваторията в Рожен и на тази в Белоградчик, но тя е по-малка и там разходите не са толкова големи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • кочо - 13:47, 13 окт.

    Що не направите един VIP хотел с чалгабар на Рожен с , телескопът ще бъде атракция. Може и порно да се снима там.Изобщо нещо многофункционално.

Напиши коментар

Коментари