неделя, 21 октомври 2012, 18:49 ч.

Мащабен проект

Строим тунел под Шипка

BNews.bg

Строим тунел под Шипка

Тунел под Шипка ще започне да се изгражда, но това е нещо, замисляно от 120 години, каза строителният министър Лиляна Павлова.

Тунелът под Шипка е проект на над 120 години, разказа бъдещите инфраструктурни планове

министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която бе гост на „Винаги в неделя“ по TV7.

Смятам, че той е важен, тъй като ще има спасени часове, спасени човешки животи, поясни Павлова, а водещият Бареков допълни, че вече няма от Пловдив до Габрово да се стига за 5 часа, а за 45 минути.

„Габрово и тунелът под Шипка са част от европейски коридор 9. Грехота ще е да не го построим този тунел, България е единствената страна с пет европейски коридора“, заяви Павлова.

Напролет ще започне строителството, засега правим обхода на Габрово, коментира министърът,

като уточни, че макар и още сега ведомството ѝ да е готово да обяви конкурс, конкурс за този проект ще започне през 2014 г., защото ще са договорени новите евросредства.

До края на май трябва изцяло да е готова магистрала „Тракия“, припомни министър Павлова. Магистрала „Марица“ трябва да е готова в края на есента, въпреки че е много след изборите, но за нас е важно проектът да е готов и във фаза за финализиране, заключи тя.

В казуса, за който протестират в „Марица 2“, протестира фирма подизпълнител на фирмата, с която ние сме се разплатили. Проблемът е, че основният изпълнител е уличил в кражба подизпълнителя си, обясни още Павлова. Там една от фирмите протестира за неизплатени заплати.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Анализатор до хан Кратун - 12:56, 22 окт.

  Горката! Тя си мисли че още десет години ще бъде министър!Е, НЯМА КАК ДА БЪДЕ ТИКВОЧИ!

 • Доди - 10:47, 22 окт.

  Обходен маршрут ще е абсолютно задължителен и за самото Габрово. Едно че града е много неподходяющ за голяма пътна артерия да мине през него , другото е от съображения за сигурност на пътуващите, защото още големия турски пътешественик Евлия Челеби в неговите пътеписи е дал една от най - точните описания на Габрово и габровци(описания валидни и до днес): "... Дойдохме в село Габрово... Боже, прости ми, но селото е разбойническо, не е за отсядане в него на 5 - 10 души... с една дума тези вършат разбойничеството в Шипченската планина, не настаняват в селото си дори 150 - 200 конници, а онези, които се настаняват там насила, не си отиват здрави..."

 • Смърт на комунизма - 10:27, 22 окт.

  мръсните комунисти са аут и за таях няма парче от баницата, затова риват на умрело и са винаги против !!1 Смърт на комунизма - свобода на народа !

 • :-) - 09:58, 22 окт.

  "Грехота ще е да" ти повЕрваме.

 • Хан Крум - 09:46, 22 окт.

  До Анализатор ...Ще бъде, ще бъде министър, червена тикво ...

 • знаещ - 09:11, 22 окт.

  Браво Лиле, само така смачкай ги.

 • Анализатор - 07:28, 22 окт.

  Горката! Тя си мисли че още десет години ще бъде министър!

 • TOLLTAX collector - 22:35, 21 окт.

  И като направят тунела ще му набухат едни солени ТОЛТАКСИ и лапаницата ще е пълна ! Честито !

 • Aз - 20:21, 21 окт.

  Ще трябва много да се помисли за обходен (авариен) маршрут на този тунел, както и цялата инфраструктура, възли, отсечки от двата му края (Габрово е тесен и дълъг град, неслучайно, заради релефа!, Шипка от другата страна няма изградена инфраструктура за поемане на потока, а той ще е огромен!), плюс разбира се аварийни разклонения по продължение на дължината му. Това ще бъде най-големия инфраструктурен проект в нашата история като държава, струва ми се. Но е и много сложен, несъмнено.

Напиши коментар

Коментари