сряда, 24 октомври 2012, 11:47 ч.

Стотици протестираха пред МС

Болницата в Девин отваря до януари

BNews.bg

Болницата в Девин отваря до януари

Болницата в Девин може да заработи още в края на годината с някои от отделенията, ако Общинският съвет до седмица прехвърли собствеността й на държавата на 100%, обеща вицепремиерът Симеон Дянков пред около 200-300 протестиращи родопчани от общините Девин, Доспат и Борино.

Има шанс болницата в Девин да заработи като държавна още в края на 2012, най-късно до януари, обеща финансовият министър Дянков, който дойде на крака при протестиращите родопчани пред Министерския съвет.

Дянков обясни по мегафона пред близо 200-300 протестиращи жители на общините Девин, Доспат и Борино, че държавата няма как да покрие дълговете на общината и единственият шанс за спасяване на лечебното заведение е да го направи държавно. Това обаче може да стане, ако общинските съветници най-късно до седмица прехвърлят собствеността на болницата на държавата.

Така държавата е готова да налее дори 1 млн. лв. в ново оборудване на лечебното заведение и да заработят веднага някои от болничните отделения, заяви Дянков.

"Готови сме да я финансираме и да купим изцяло нова апаратура. Единственият начин е болницата да стане 100% държавна", каза вицепремиерът.

Съгласни сме да стане държавна болницата, чуха се одобрителни викове от протестиращите, след като финансовият министър разясни опциите пред бъдещето на девинското лечебно заведение. Той гарантира, че и старите лекари и персонал ще се върнат да работят в него, ако то стане държавно.

Протестиращите родопчани посрещнаха вицепремиера с родопска каба гайда и родопска народна песен, изпълнена на живо от родопчанка в народна носия,

а Дянков благодари и се здрависа с изпълнителите.

Преди срещата си с вицепремиера някои от протестиращите, повечето възрастни хора, разказаха случаи на починали близки, откакто болницата не работи.

"Не искаме филиал, искаме си болницата, каквато е била", каза Станимир Авкатев от Доспат.

Възрастният родопчанин се притеснява, че ако стане филиал, лечебното заведение ще работи не повече от 6 месеца и после ще го закрият или приватизират.

По време на протеста беше прочетена декларация, с която пристигналите в столицата жители на останалите без медицинско обслужване общини поискаха отново болница в Девин.

Те заплашиха, че ще излязат в гражданско неподчинение и ще преградят пътя Смолян-Пловдив, ако се наложи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Алекс2 - 23:34, 24 окт.

  Да ходят да си търсят милиона от хидроинжинера дето се е покрил като мишка...нескопосана конспирация на по скоро ДПС отколкото на БСП. Но нека се разходят до София нема лошо да види дупе път...хидроинжинера Доган ще плати разноските

 • efwf - 22:21, 24 окт.

  Ясно е, че такива болници са нерентабилни и трябва да се затворят. Лошото е, че всичко се пави без ясна стратегия. Но какво стратегичско мислене от 'тежката артилерия" или от Минчо Вичев.

 • Съвестен данъкоплатец - 15:21, 24 окт.

  А защо Дянков( справка може да направиш) не си е платил здравните осигуровки ще се лекува , а аз който си плаща ще ме лиши от болница?

 • до копанара - 14:01, 24 окт.

  копанарин ли си ти или циганин копанар?

 • Капанар - 13:23, 24 окт.

  Браво Дянкоф, фен съм ти. Отново правилно решение. Никакви пари докато е в ръцете на комунистическите местни феодали!!! Дано населението на Девин да те подкрепи. За тяхно добро е!!!

Напиши коментар

Коментари