петък, 26 октомври 2012, 14:46 ч.

Край на мъките

Девинската болница стана държавна

BNews.bg

Девинската болница стана държавна

Има решение за болницата в Девин, обяви здравният министър Десислава Атанасова в парламента. Междувременно общинарите в Девин гласуваха болницата да бъде дадена на държавата за срок от 10 г., както предложи вицепремиерът Дянков, и натовариха кмета на общината да съдейства за изпълнението на решението.

Има решение за болницата в Девин, обяви първа в парламента здравната министърка Десислава Атанасова.

Тя съобщи, че около обяд Общинският съвет в града е гласувал решението.

С него Общинският съвет се съгласи да се предостави сградата на неработещата МБАЛ- Девин за ползване за срок от 10 години от бъдещо държавно болнично заведение,

съобщи председателят на ОбС Живко Чепишев, цитиран от БТА.

Решението е необходимата стъпка от местния парламент, за да се изпълни предложеният тази седмица от вицепремиера Симеон Дянков вариант за разрешаване на проблема с липсата на болнична помощ в Девин чрез откриване в града на филиал на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров", Смолян.

В гласуван от съветниците меморандум се настоява болничният филиал да заработи в срок от 2 месеца.

Самият Дянков на среща с протестиращите жители на Девин, Борино и Доспат в сряда също прогнозира, че ако собствеността стане държавна, то до края на годината е възможно някои от отделенията дори да заработят отново.

Предложението на министъра предвижда да се учреди дъщерно дружество към МБАЛ-Смолян, а за предоставяне на сградата на бившата болница да се учреди ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 г. в полза на новото дружество. Така ще се избегне рискът да се налагат запори върху сградата от кредитори на МБАЛ-Девин.

От своя страна държавата се ангажира да осигури финансиране за оборудване на болничния филиал, като дейността на болницата в Девин ще бъде възстановена в обем, в който да бъдат покрити изискванията на медицинските стандарти.

По думите на Симеон Дянков държавата е готова да даде за ремонт на болничното заведение и оборудване с медицинска апаратура около 1 млн. лева.

МБАЛ-Девин затвори врати през лятото на 2011 г. заради финансова задлъжнялост за около 2 млн. лева. Тези дългове ще останат грижа на общината, ако се приеме варианта за откриване филиал на МБАЛ-Смолян.

Договорките бяха обсъдени с представители на протестиращите и кмета на общината на среща във финансовото министерство в четвъртък - ден след протеста на 300 родопчани пред МС в столицата. След преговорите хората се съгласиха да се откажат от барикади на пътищата в региона.

Съдбата на болницата в родопското градче се превърна в една от основните теми на споровете между опозицията и управляващите през последните дни. Протести срещу закриването на болницата имаше преди това и в Девин, а премиерът Бойко Борисов обвини социалистите и ДПС за финансовия й крах.

В петък и здравният министър съобщи, че

болницата в Девин не е фалирала днес, а преди година е спряла да приема пациенти,

като е изпаднала в несъстоятелност доста преди това.

Междувременно Атанасова припомни, че болницата в Девин, както и тази в Оряхово, където преди дни почина млад мъж след ухапване от пчела, са 100% общинска собственост и са управлявани по времето на ДПС и БСП. Атанасова съобщи, че в моментите, когато Общинският съвет е знаел за финансовия колапс на лечебните заведения,

заплатите на управителите им, назначени от двете партии, са били по 380% и 400% от средните заплати на лекарите там.

В четвъртък здравното министерство е подписало пет договора с малки общини, с които ще се създадат медицински центрове с високотехнологично оборудване. Такава ще има и в Оряхово. В Девин обаче е получен отказ, с което общинарите отхвърлили и 1 милион по линията на европрограмите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • rr - 16:12, 26 окт.

    Kakvo iskat tezi obstinari.

  • лекар - 15:36, 26 окт.

    докато няма възмездие за такива като тези мошенници да взимат3-4 пъти повече от лекарите. здравеопазването ще е такова.

Напиши коментар

Коментари