сряда, 07 ноември 2012, 15:56 ч.

Скандални разкрития

Разследване за "Каолин" пътува към Брюксел

BNews.bg

Разследване за "Каолин" пътува към Брюксел

Към комисията по природна среда в Брюксел пътуват документи, плод на многогодишно разследване за спекулациите на "Каолин", съобщиха пред медиите зелените партии.

Според зелените организации от документите е видно, че министърът на финансите Симеон дянков открито прикривал доходите на "Каолин".

Това съобщиха екоорганизации днес на пресконференция относно спора им със синдикатите.

„Макар и организиран от КНСБ, протестът на миньорите беше проведен от бизнес интереси. Обвиненията, че сме рекетьори са напълно неоснователни. Никой от нас не е казал, че искаме да закриваме производства,

искаме единствено минните производства да спазват изискванията за замърсяване и да пазят здравето на работниците си, което в момента не се случва.” заяви Александър Каракачанов, от Зелена партия.

„ Още в миналия петък изпратихме искане за среща с КНСБ и обяснения за клеветите, но никои от тях не изяви желание за среща.

Предлагаме да се направи тристранна кръгла маса между зелените партии, профсъюзите и работодателите, на която пред обществеността да се изяснят наболелите въпроси в миньорския бранш”,

информира лидерът на Зелената партия. По думите на Каракачанов зелените са съюзници със синдикатите, а не врагове, но обслужването на бизнес интереси от тяхна страна ги е направило такива.

„Явно нашия протест изплаши еко министерството и олигарха Иво Прокопиев. Имаме право да питаме кой настрои синдикатите срещу нас. Синдикатите в момента не защитават интересите на работниците, а на олигарси и чужди фирми”, заяви от своя страна Емил Георгиев от ПК „Екогласност”.

Георгиев постави и много наболели въпроси. Защо „Арубис” произвежда сярна киселина само в България след като има 16 клона по цял свят? Защо КНСБ не протестира, че се изнасят тонове злато извън страната от „Дънди прешъс” чрез меден окис, вместо средствата да влизат в хазната?

„На 30 април 2010 г. започна сагата за Меричлери. При мен дойде виден хасковски бизнесмен, които ми предложи да не ходя на среща на инициативния комитет срещу заплащане”, разкри Георгиев.

„Кой лъже и кой е уплашен? Ние ли сме рекетьори или синдикатите? Такова нещо не е имало и по време на Тодор Живков. Няма да оставим нещата така, борбата ни няма да спре докато не проустановим еко безчинствата”, изрази възмущението си той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • pavkata dobrev - 19:29, 07 ноем.

  Георгиев е стигнал вече твърде далеч и дано не се появи някой нов виден бизнесмен, който да понечи да му запуши устата. Интересно ми е как този завод попадна в ръчичките на светкавично замогналия се разградски милионер, медиен предприемач и не на последно място - собственик на фотоволтаични панели. После се чудим защо цената на тока постоянно поскъпвала.

 • Petra Gheorghiev - 19:05, 07 ноем.

  Не вярвам да се проведе такава кръгла маса, защото въпросите са много деликатни и бизнесът няма файда грозната истина да излиза на яве. Не се учудвам, че Дянков си затваря очите за Каолин, ключов завод, който незнайно как попадна в ръцете на олигархът Прокопие, който хал хабер си няма от добиваната суровина, така нужна за целите на енергетиката.

 • Илияна - 19:00, 07 ноем.

  Да видим сега дали Брюксел ще спре безумието на Прокопиев!! Такива "бизнесмени" спират държавата и монополизират пазарите, а ние ги търим с години!

 • Kosta - 18:59, 07 ноем.

  Нека има такава кръгла маса, за да видим как ще лъснат интересите на меркантилни бизнесмени като Иво Прокопиев и компания. Те обвиняват, че зелените били едва ли не мафия, която ще съсипе бизнеса им, а в същото време тровят народа, продават пре-скъпо енергията си и продуктите си и монополизират пазара. Особено Прокопиев- купил си е и медии за да се подсигури!

 • паро - 18:08, 07 ноем.

  мисля, че е време Прокопиев да си го отнесе

 • iwailo - 17:37, 07 ноем.

  че в "Каолин" се вършат безобразия, и баба знае

 • kokonata - 17:30, 07 ноем.

  И синдикатите, и управляващите работят за олигарсите, а интересите на работниците и хората остават висящи. Да не говорим за димките, които се пускат в медийното пространство с цел да оневинят Прокопиев, както и организираните от него протести, които целят да всеят смут. Не може един човек да се възползва по този безпардонен начин от държавата, хората и ресурсите, и всичко това да остане безнаказано.

 • Jekova - 17:28, 07 ноем.

  Крайно време е Европа да се намеси, не може в 21 век в страна от европейския съюз да гинат хората, защото един повярвал си разградски тарикат е решил, че може да не прави ОВОС! Да не говорим за условията на труд на миньорите, както и факта, че Сеново, където се намира завода на Каолин е ежегодно покрито с бял прах!

 • кристина - 17:22, 07 ноем.

  Крайно време е да се вземат мерки срещу "Каолин" и да се спрат своеволията на Прокопиев.

 • лонсдейл - 17:21, 07 ноем.

  Прокопиев си развява байряка в Сингапур и не го е грижа за вредите които нанася неговото предприятие. Той, като типичния мошеник, видя че дължи много пари и си стегна куфарчето и духна от страната. Така е когато имаш милиони по офшорни сметки, Парите ти гарантират свободата.

Напиши коментар

Коментари